KGREEN BLOG POST 24JANUARY

Στεγανοποίηση δώματος: Τι υλικό πρέπει να επιλέξω;

Στεγανοποίηση δώματος: Ποιο υλικό πρέπει να επιλέξω; Ασφαλτική μεμβράνη ή Επαλειφόμενο στεγανοποιητικό;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε μία έξαρση στην εφαρμογή επαλειφόμενων στεγανοποιητικών προς αντικατάσταση των ασφαλτικών μεμβρανών γεγονός που αποτέλεσε και την αφορμή για τη δημιουργία του παρόντος άρθρου προκειμένου να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την επικινδυνότητα αυτής της γενικευμένης πρακτικής.

Σε επίπεδο υλικών τα επαλειφόμενα στεγανοποιητικά διακρίνονται κυρίως σε 3 κατηγορίες: Ακρυλικής βάσης, Τσιμεντοειδούς βάσης, Πολυουρεθανικής βάσης. Στην αγορά σήμερα κυκλοφορούν δεκάδες υλικά από μικρές και μεγάλες εταιρίες που υπόσχονται στεγανοποίηση με τεράστια διακύμανση στην ποιότητα μεταξύ τους. Ποια όμως είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα επαλειφόμενα στεγανοποιητικά;

Τα επαλειφόμενα στεγανοποιητικά ανήκουν στην κατηγορία των υγρών στεγανοποιητικών μεμβρανών (Liquid waterproofing membranes) που για την εφαρμογή τους στα δώματα οφείλουν να φέρουν σήμανση CE και δήλωση απόδοσης σύμφωνα με την εναρμονισμένη στην Ελληνική νομοθεσία Ευρωπαϊκή Οδηγία ETAG 005. Σήμερα ελάχιστα είναι τα υλικά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά που φέρουν μια τέτοια πιστοποίηση, ίσως μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Το ποιοτικό πρόβλημα όμως δεν εστιάζεται μόνο στην απαραίτητη πιστοποίηση, αλλά επεκτείνεται στην εφαρμογή των υλικών αυτών. Ακόμη και αν ένα υλικό φέρει την ειδική πιστοποίηση, κατά την διάρκεια της εφαρμογής υπόκειται σε πλήθος παραγόντων που μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, τεχνικά λάθη από το εργατικό προσωπικό κατά την διάρκεια της εφαρμογής (π.χ. δημιουργία μικρού πάχους, εφαρμογή σε υγρά ή λερωμένα υποστρώματα, παραβίαση των αναλογιών ανάμιξης και του χρόνου εργασίας, εφαρμογή χωρίς οπλισμό κ.α.) σε συνδυασμό με την επίδραση των κλιματολογικών συνθηκών (π.χ. βροχή κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, απότομη ξήρανση από έντονο ηλιασμό, παγετός πριν την ανάπτυξη των αντοχών του, κ.α.) οδηγούν πολύ εύκολα σε αποτυχημένες εφαρμογές στεγανοποίησης.

Προφανώς κανένα από τα παραπάνω προβλήματα δεν υφίστανται όταν εφαρμόζονται έτοιμες προκατασκευασμένες και πιστοποιημένες ασφαλτικές μεμβράνες στεγανοποίησης. Οι ασφαλτικές στεγανοποιητικές μεμβράνες είναι σε θέση να μας εξασφαλίσουν ένα ασφαλέστερο αποτέλεσμα με εγγυημένη πολυετή διάρκεια ζωής. Τα επαλειφόμενα υλικά, ακόμα τα πιστοποιημένα, πόσο μάλλον τα μη πιστοποιημένα, για τους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω, η διάρκεια ζωής τους συνήθως είναι περιορισμένη και δεν μπορούν να αποτελέσουν μια ασφαλή επαγγελματική επιλογή για στεγανοποίηση.

Εντούτοις είναι μια καλή επιλογή για συντηρήσεις μικρής κλίμακας ή για ειδικές εφαρμογές στεγανοποίησης όπως π.χ. για στεγανοποίηση υποστρωμάτων που πρόκειται να καλυφθούν με πλακίδια ή για εφαρμογές σε καμπύλα σημεία που δεν είναι δυνατή η χρήση μεμβρανών.

 

Η επιστημονική ομάδα της,

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής