Thermoprosopsi 3 1024×576

Κρίσιμες επισκευές πριν την θερμοπρόσοψη

Η θερμοπρόσοψη αποτελεί πλέον μια διαδεδομένη πρακτική για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Πόσο απλή είναι όμως μια τέτοια εφαρμογή; Η κατασκευή μιας θερμοπρόσοψης εμπεριέχει πλήθος τεχνικών λεπτομερειών και ειδικών απαιτήσεων, κρίσιμων όχι μόνο για την επιτυχία της εφαρμογής, αλλά και για την ίδια την ασφάλεια του κτηρίου.

Κρίσιμη φάση για την επιτυχία της θερμοπρόσοψης επιτελεί ο έλεγχος, η διάγνωση και η επισκευή του κτηρίου πριν την έναρξη των εργασιών θερμομόνωσης. Σήμερα τα ελληνικά κτήρια σχεδόν στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στατικής επάρκειας με εμφανή σημάδια όπως οξειδωμένους οπλισμούς και ενανθρακωμένο σκυρόδεμα, ρωγμές στο σκυρόδεμα, αποκολλημένες και ρηγματωμένες τοιχοποιίες, κ.α.

Οι ρωγμές σε στοιχεία σκυροδέματος (δοκούς, πλάκες, υποστυλώματα, τοιχία κλπ.) αποτελούν από τα ποιο επικίνδυνα προβλήματα που εντοπίζονται στις κατασκευές καθώς δημιουργούν πρόβλημα στη μονολιθικότητα και την αντοχή του δομικού στοιχείου. Οι ρωγμές μπορεί να προέρχονται από σεισμό, υπερφόρτωση της κατασκευής λόγω αλλαγής χρήσης αλλά και από πυρκαγιές. Μια κατασκευή με ρωγμές στα φέροντα δομικά στοιχεία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση. Το ίδιο ισχύει και για τις αποκολλημένες τοιχοποιίες, οι οποίες πρέπει να επισκευάζονται άμεσα καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης των τοίχων σε περίπτωση σεισμού.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως καμία εργασία θερμομόνωσης δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί πριν την επίλυση των προβλημάτων στατικότητας.

Η επίλυση των προβλημάτων στατικότητας είναι συνήθως συνδυαστική και απαιτεί την συνδρομή εξειδικευμένου μηχανικού και μπορεί να απαιτεί μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις όπως:

  • Αναστολή οξείδωσης οπλισμού και ενανθράκωσης σκυροδέματος.
  • Αποκατάσταση μονολιθικότητας σε ρωγμές με ρητινενέσεις.
  • Δομική ενίσχυση με ανθρακονήματα ή χαλυβοελάσματα.
  • Κατασκευή μανδύα σε κολώνες.
  • Λιθοσυρραφή και αποκατάσταση σύνδεσης τοιχοποιίας με σκυρόδεμα.
  • Αγκυρώσεις νέου οπλισμού ή αποκατάσταση διατομής παλαιού οπλισμού.
  • Προστασία σκυροδέματος σε διαβρωτικό περιβάλλον.
  • Συγκόλληση παλιού με νέο σκυρόδεμα.
  • Εφαρμογή εκτοξευόμενου σκυροδέματος (gunite).

Η κατασκευή λοιπόν της θερμοπρόσοψης δεν είναι καθόλου απλή και η τυχαία επιλογή ενός συνεργείου που αγνοεί τις παραπάνω απαιτήσεις, μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα τόσο στην απόδοση της μόνωσης, όσο και σε αυτήν καθ’ αυτή την ασφάλεια του κτηρίου.

Οι όποιοι συμβιβασμοί σε επίπεδο τεχνικών λεπτομερειών και ειδικών απαιτήσεων ενδεχομένως να μειώνουν το αρχικό κόστος, όμως είναι βέβαιο ότι οδηγούν σε αποτυχία. Η επιλογή ενός «φθηνού» κατασκευαστή σήμερα, πιθανόν να στοιχίσει πολύ ακριβότερα αύριο.

Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της θερμοπρόσοψης.