Nzeb

Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

Με βάση την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με τις Κοινοτικές Οδηγίες για την πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, είναι πλέον υποχρεωτική από το 2019 η κατ’ αρχήν ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοσίων Κτιρίων σε κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (nZEB). Για την επίτευξη του στόχου αυτού εγκρίθηκαν και υλοποιούνται με επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήθος ενεργειακών αναβαθμίσεων σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων, ενώ τα προσεχή χρόνια η δράση αυτή αναμένεται να περεταίρω να ενταθεί.

 

Τα δημόσια κτίρια είναι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας και γι’ αυτό παρουσιάζουν τεράστιες δυνατότητες για ενεργειακή εξοικονόμηση. Οι τεχνολογίες αύξησης της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων μπορούν να περιλαμβάνουν μια σειρά από επεμβάσεις σε επίπεδο οικοδομικής, ηλεκρο/μηχανολογικών εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτοματισμού και εφαρμογών βιοκλιματικού σχεδιασμού όπως:

  • Θερμομόνωση των αδιαφανών δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους.
  • Εφαρμογή ενεργειακών διαφανών δομικών στοιχείων (κουφώματα).
  • Εφαρμογή συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργεια (συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης, παραγωγής ζεστού νερού χρήσης).
  • Εφαρμογή συστημάτων οικονομικού φωτισμού.
  • Εφαρμογή έξυπνων συστημάτων αυτοματισμού και διαχείρισης της ενέργειας.
  • Εφαρμογή μεθόδων παθητικού δροσισμού (σκίαση).

Από την ανάλυση των στοιχείων σε έργα που ήδη υλοποιήθηκαν πιλοτικά σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις προκύπτει ότι:

Η θερμομόνωση αποτελεί την καρδία της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιριακών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα μόνο με τη θερμομόνωσης της εξωτερικής τοιχοποιίας,που αποτελεί το 33% των αδιαφανών στοιχείων, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση παρέχει υψηλά ποσοστά μείωσης των θερμικών απωλειών με αποτέλεσμα την ετήσια εξοικονόμηση στο καύσιμο θέρμανσης που ξεπερνά το 34 %.

Αντίστοιχα η ετήσια εξοικονόμηση καύσιμου θέρμανσης από την τοποθέτηση κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, μπορεί να ξεπεράσει το 17 %, ποσοστό επίσης εξαιρετικά υψηλό αν αναλογιστεί κανείς πως αυτό αντιστοιχεί σε ηλιοστάσια μόλις 8,5 % του συνόλου του κτιριακού περιβλήματος.

Αναπόσπαστο τμήμα μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής αναβάθμισης είναι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο συνδυασμός σε ένα ενιαίο σύστημα, α) φωτοβολταϊκών (φ/β) συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, β) αντλίας θερμότητας αέρος-νερού για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ), και γ) ηλιοθερμικού συστήματος για την παραγωγή ΖΝΧ και την υποβοήθηση του συστήματος θέρμανσης, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δημόσιων εγκαταστάσεων.

Τα φ/β συστήματα είναι σε θέση να παρέχουν υψηλά επίπεδα ενεργειακής αυτονομίας. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η τοποθέτηση φ/β συστήματος μπορεί να καλύψει για τα προσεχή 20 χρόνια, το 75% των ετήσιων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας δωρεάν από τον ήλιο.Το δε κόστος της  επένδυση αναμένεται να αποσβεστεί σε περίπου 7έτη και η επένδυση για τα επόμενα χρόνια να έχει ποσοστό ετήσιας απόδοσης περίπου 14 %.

Επιπλέον η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φ/β συστήματα μπορεί να τροφοδοτεί τη λειτουργία αντλίας θερμότητας αέρος-νερού για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ΖΝΧ. Με βάση το προφίλ κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, προκύπτει ότι η αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με αντλία θερμότητας αέρος-νερού θα επέφερε μείωση του κόστους θέρμανσης σε ποσοστά της τάξης του58 %.

Η τοποθέτηση ηλιοθερμικών συστημάτων μπορεί να περιορίσει σημαντικά την δαπάνη για παραγωγή ΖΝΧ π.χ. σε νοσοκομεία, η οποία ως επί το πλείστων πραγματοποιείται με τη χρήση λέβητα πετρελαίου. Η εφαρμογή ηλιοθερικών συστημάτων μπορεί να μειώσει την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης για παραγωγή ΖΝΧ σε ποσοστά της τάξης άνω του35 %.

Σημαντική μείωση των ενεργειακών αναγκών μπορεί να προέλθει από την εφαρμογή τεχνολογιών οικονομικού φωτισμού με λαμπτήρες LED. Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων του περιμετρικού φωτισμού εγκαταστάσεων δημοσίων κτιρίων, με λαμπτήρες LED είχε ως αποτέλεσμα την ετήσια εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό της τάξης άνω του 60 %.

Τέλος με τη χρήση κατάλληλων συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων (BEMS), δίνεται η δυνατότητα αφενός της πλήρους διαχείρισης των παραπάνω αυτοματισμών και αφετέρου της αναλυτικής καταγραφής των δεδομένων κατανάλωσης ενέργειας, που οδηγεί σε επίγνωση των ενεργειακών αναγκών και σε στοχευμένες παρεμβάσεις βελτιστοποίηση της χρήσης των ενεργειακών πόρων των δημοσίων κτιρίων με την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία.

Η KGreen του Ομίλου ΚΡΙΜΑΤΟΓΛΟΥ κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των ενεργειακών υπηρεσιών. Αναγνωρίζεται σήμερα ως μια από τις ιστορικές εταιρίες του κλάδου, με την υψηλότερη τεχνογνωσία στην εφαρμογή προηγμένων συστημάτων εξοικονόμησης και ενέργειας και απολαμβάνει την υπεροχή που της εξασφαλίζουν τα 50 χρόνια επιτυχημένων εφαρμογών σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η KGreen αναλύοντας και λαμβάνοντας υπόψη:

  • το εθνικό και ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο τεχνολογιών αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, και
  • τις απαιτήσεις σε επίπεδο σχεδιασμού που πρέπει να τηρούνται για την ειδική κατηγορία των Δημοσίων Κτιρίων,

είναι σε θέση να πραγματοποιήσει στοχευμένες τεχνολογικές προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και να εφαρμόζει μεθοδολογίες που εξασφαλίζουν παράλληλα με την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, ένα ευρύτερο σύνολο λειτουργικών χαρακτηριστικών, κρίσιμων για την ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν οι δημόσιες εγκαταστάσεις, όπως:

  • η ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια
  • η βέλτιστη θερμική άνεση
  • η μείωση του κόστους χρήσης
  • η υψηλή πυροπροστασία,
  • η βέλτιστη ηχομόνωση,
  • η βέλτιστη ανθεκτικότητα,
  • η μείωση του κόστους συντήρησης,
  • η καλύτερη διαχείριση και φύλαξη.

Οι τεχνολογίες μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στην πλειοψηφία των δημοσίων εγκαταστάσεων και να συμβάλουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου για υψηλής ποιότητας Δημόσια Κτίρια με Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης.

 

Η επιστημονική ομάδα της,

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής