Screenshot 2017 09 29 15.22.48

Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας (nZEB)

Η Ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια καθορίζεται από την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εισάγει τον όρο  «Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ)» που είναι η μετάφραση του όρου Nearly Zero Energy Buildings (nZEB).

Με βάση την παραπάνω οδηγία κάθε κράτος μέλος της ΕΕ οφείλει να καθορίσει τις προδιαγραφές των ενεργειακών απαιτήσεων τόσο για τα στοιχεία κελύφους των κτιρίων όσο και για το ποσοστό κάλυψης των αναγκών σε ενέργεια από ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, με το άρθρο 9 του ν.4122/2013 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο αύξησης του αριθμού των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο από 1.1.2021, όλα τα νέα κτήρια πρέπει να είναι Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωση Ενέργειας, ενώ για τα νέα κτίρια του δημόσιου τομέα, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από 1.1.2019.

Ένα κτήριο για να χαρακτηρίζεται ως Κτίριο Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας , πρέπει να κατατάσσεται:

  1. τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Α, αν είναι νέο κτίριο,
  2. τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β+, αν είναι υφιστάμενο κτίριο.

Ο δείκτης κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας είναι αυτός που προκύπτει από την εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τα κανονιστικά μέτρα που προβλέπονται είναι τα εξής:

  1. Υποχρεωτική κάλυψη αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ) στα νέα κτίρια με κατ’ ελάχιστον 60 %κάλυψη των αναγκών από ηλιοθερμικά συστήματα.
  2. Αύξηση συντελεστή δόμησης για τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωση Ενέργειας (κατά 5% σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Α+ και αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 10% στην περίπτωση όπου το κτίριο επιτυγχάνει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης με πρωτογενή ενεργειακή κατανάλωση κάτω των 10kWh/τ.μ./έτος.
  3. Συμψηφισμός δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων σε Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωση Ενέργειας με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου ειδικού προστίμου για αυθαίρετη δόμηση, εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτηρίου κατά μία τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς.
  4. Ορίζεται Ενεργειακός Υπεύθυνος στα κτήρια του δημοσίου.
  5. Προβλέπεται αύξηση στους συντελεστές απόσβεσης των στοιχείων του ενεργητικού των επιχειρήσεων των συναφών με την ενεργειακή απόδοση δαπανών στα κτήρια των επιχειρήσεων (π.χ. σε επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε Ξενοδοχεία).
  6. Τέλος αναμένεται να προκηρυχθούν στοχευμένα προγράμματα σε μονοκατοικίες, κτίρια του στενού δημόσιου τομέα (ιδιόκτητα και μακροχρόνιας χρήσης) και κτίρια τριτογενούς τομέα, και μεταξύ άλλων σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου ή περιοχής, καθώς και σε ενεργειακές κοινότητες, με την αξιοποίηση των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (Ε.Ε.Υ. – E.S.CO.s).

ΚGreen του ομίλου ΚΡΙΜΑΤΟΓΛΟΥ κατέχει ηγετική θέση καθώς προσφέρει το σύνολο των ενεργειακών λύσεων που απαιτούνται στα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωση Ενέργειας:

H ΚGreen του ομίλου ΚΡΙΜΑΤΟΓΛΟΥ αναγνωρίζεται σήμερα ως μια τις ιστορικές εταιρίες του κλάδου των ενεργειακών υπηρεσιών, με υψηλή τεχνογνωσία στην εφαρμογή προηγμένων συστημάτων ενεργειακής αναβάθμισης και απολαμβάνει την υπεροχή που της εξασφαλίζουν τα 50 χρόνια επιτυχημένων εφαρμογών σε όλη την Ελλάδα.

 

Η επιστημονική ομάδα της,

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής