Monosi H Patenta New1

Νέες τάσεις μόνωσης ή επικίνδυνες «πατέντες»;

Οι σύγχρονες πόλεις είναι γεμάτες από παλαιά κτήρια που κτίστηκαν χωρίς ικανοποιητική  θερμομόνωση. Η μεγάλη κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση το Χειμώνα, το υψηλό κόστος ψύξης εξαιτίας της διαρκούς ανόδου της θερμοκρασίας το Καλοκαίρι, αλλά και η υποβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης στο εσωτερικό, λόγω υγροποιήσεων και μούχλας, οδηγούν μοιραία σε επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των παλαιών κτηρίων. Οι κυριότερες παρεμβάσεις στον τομέα αυτό είναι η μόνωση των τοίχων και των δωμάτων.

Ως προς τους τοίχους δημοφιλέστερη όλων αποτελεί η εξωτερική θερμομόνωση ή αλλιώς η θερμοπρόσοψη. Η εργασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση πολλαπλών υλικών σε διαδοχικές στρώσεις πάνω στους υφιστάμενους τοίχους. Πραγματοποιείται επικόλληση των θερμομονωτικών πλακών με ειδικές κόλλες, πρόσθετη μηχανική στερέωση με βύσματα, σπατουλάρισμα των επιφανειών με ειδικά κονιάματα που οπλίζονται με υαλόπλεγμα και τέλος αστάρωμα και εφαρμογή έγχρωμων αδιάβροχων σοβάδων σε μορφή πάστας. Το κτήριο, αποκτά με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη εμπορική αξία λόγω της βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφορά, των ποιοτικότερων συνθηκών διαβίωσης και της προστασία των τοίχων από τη ζέστη, το κρύο και τη βροχή. Εν ολίγης, πρόκειται για μια εξαιρετική, αποτελεσματική και υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών μέθοδο μόνωσης των εξωτερικών τοίχων, αλλά προσοχή… μόνο των τοίχων!

Δυστυχώς, απουσία εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού με γνώσεις για τα όρια των υλικών και τις προδιαγραφές εφαρμογής τους, συναντούμε όλο και πιο συχνά εφαρμογές συστημάτων θερμοπρόσοψης και στο δώμα (!), αγνοώντας την αδυναμία λειτουργίας των συστημάτων αυτών σε οριζόντιες εκτεθειμένες στις καιρικές επιδράσεις επιφάνειες. Τα συστήματα θερμοπρόσοψης είναι εξαιρετικά ωστόσο έχουν μελετηθεί και προορίζονται να χρησιμοποιούνται μόνο στις κατακόρυφες όψεις των κτηρίων ή σε οριζόντιες προστατευμένες επιφάνειες όπως είναι οι πιλοτές και τα κάτω τμήματα των μπαλκονιών. Η εφαρμογή τους στα δώματα οδηγεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στην καταστροφή τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τα χρήματα που δαπανήθηκαν και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από μια αποτυχημένη μόνωση. Η αιτία της αστοχίας όταν αυτά βρίσκονται εκτεθειμένα οριζόντια εντοπίζεται αφενός στο γεγονός ότι τα συστήματα θερμοπρόσοψης δεν έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν σημαντικές στεγανοποιητικές ιδιότητες όπως π.χ. έναντι του στάσιμου χιονιού και αφετέρου ρηγματώνουν ή/και αποκολλώνται κάτω από τον έντονο κατακόρυφο ηλιασμό, ευνοώντας περεταίρω την εισροή βρόχινου νερού. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, που η παραπάνω ρητή απαγόρευση χρήσης των συστημάτων θερμοπρόσοψης σε οριζόντιες εκτεθειμένες επιφάνειες αναφέρεται στις πρώτες σελίδες του ευρωπαϊκού προτύπου πιστοποίησης των συστημάτων αυτών.

Δεν αποτελεί λοιπόν νέα τάση στη μόνωση η εφαρμογή ενός συστήματος θερμοπρόσοψης στο δώμα. Απλά είναι μια επικίνδυνη «πατέντα» γι’ αυτό και η επιλογή του συνεργείου μόνωσης είναι ιδιαίτερης σημασίας. Η επιλογή ενός «φτηνού» συνεργείου σήμερα που δεν πληροί τις ανωτέρω προδιαγραφές είναι βέβαιο πως αύριο θα μας στοιχίσει πολύ παραπάνω όταν θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε ξανά από την αρχή για μια δουλεία που ήδη πληρώσαμε και απέτυχε.

Επειδή ο καιρός των μαθητευόμενων μάγων και της «πατέντας» με τα χρήματα του πελάτη είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, η αναζήτηση ενός αξιόπιστου συνεργάτη είναι πολύ σημαντική. Η KGreen του Ομίλου Κριμάτογλου με εμπειρία πάνω από 50 χρόνια στην διεκπεραίωση απαιτητικών έργων μόνωσης, με εκατοντάδες έργα σε όλη την Ελλάδα αποτελεί μια συνειδητή επιλογή τόσο στον τομέα της θερμοπρόσοψης όσο και της μόνωσης του δώματος. Το τεχνικό προσωπικό της είναι πιστοποιημένο κατά EN ISO 17024 για τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες κατασκευής έργων μόνωσης, σύμφωνα με τα Ελληνικά Τεχνικά Πρότυπα και Κανονισμούς, τόσο από τους διαπιστευμένους φορείς του ΕΣΥΔ (Εθνικό Συστήμα Διαπίστευσης), TUV AUSTRIA (Technischer Überwachungs Verein Austria) και DQS (Deutsche Gesellschaftzur Zertifizierung von Management Systemen), όσο και από τον εγκυρότερο Γερμανικό Οργανισμό DIN (Deutsches Institut fuer Normung). Είναι δε, η μόνη εταιρία στην Ελλάδα που παρέχει για τα έργα της ασφαλιστήριο συμβόλαιο ως αποτέλεσμα των υψηλών προδιαγραφών και πιστοποιήσεων που η εταιρία εφαρμόζει στα έργα της και τα υλικά που χρησιμοποιεί.

 

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής