Steganopoiisi Ypogeiou

Υπόγειο νερό ένας ύπουλος εχθρός Στεγανοποίηση υπογείων και φρεατίων ανελκυστήρα

Η εμφάνιση προβλημάτων εισροής υδάτων σε υπόγεια οικοδομών και φρεάτια ανακλαστήρων είναι ένα από τα πλέον δύσκολα αντιμετωπίσιμα προβλήματα στεγανοποίησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως πολλές φορές το πρόβλημα εμφανίζεται αρκετά χρόνια μετά την κατασκευή μιας οικοδομής. Πράγματι μια οικοδομή μπορεί να έχει κτιστεί σε έδαφος, όπου κατά την εκσκαφή για την ανέγερσή της αυτό να ήταν απολυτός στεγνό, ωστόσο με την πάροδο των ετών αυτό ενδέχεται να μεταβληθεί. Οι αιτίες του φαινομένου μπορεί να είναι περισσότερες από μία ενδεχομένως και συνδυασμός πολλών αιτιών. Μερικές από τις συχνότερες είναι:

  • η άνοδος του υδροφόρου ορίζοντα λόγω κλιματολογικών αλλαγών,
  • η αλλαγή κατεύθυνσης υπογείων ποταμών λόγω ανέγερσης νέων οικοδομών,
  • η εισχώρηση υπογείων θαλασσίων υδάτων στην ξηρά επίσης λόγω κλιματολογικών αλλαγών,
  • η διαρροή υπογείων δικτύων ύδρευσης και αποχετευτικών αγωγών.

Βεβαίως τα παραπάνω συνδυάζονται τόσο με τα ελλείπει μέτρα στεγανοποίησης κατά την φάση της κατασκευής, ακριβώς διότι ο κατασκευαστής εσφαλμένα έκρινε πως μια κατασκευή σε στεγνό έδαφος θα παραμείνει για πάντα στεγνή, ή βεβαίως και σε κακές πρακτικές στεγανοποίησης π.χ. με τη χρήση ακατάλληλων υλικών, αμέλεια εξυγίανσης του σκυροδέματος, διατρήσεις των υπογείων για την διέλευση αγωγών, απουσία περιμετρικών στρώσεων και δικτύων αποστράγγισης και πολλά άλλα ακόμη.

Από τα παραπάνω συμφραζόμενα εξάγεται καταρχάς ένα από πρώτο συμπέρασμα. Η στεγανοποίηση των υπογείων είναι μια εργασία που πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε νέα κατασκευή ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι υδάτων κατά την εκσκαφή για τη θεμελίωση. Βεβαίως στην αναγκαιότητα στεγανοποίησης κάτω από την γραμμή του εδάφους για την προστασία έναντι της εισροής υδάτων, πρέπει να προστεθεί και αυτή της ούτως ή άλλως απαίτησης προστασίας του φέροντος οργανισμού από διαβρώσεις. Συνεπώς η στόχευση είναι διπλή, αφενός η παρεμπόδιση διείσδυσης νερού όποτε και αν αυτό εμφανιστεί και αφετέρου η προστασία από την πρώτη κιόλας μέρα του οπλισμένου σκυροδέματος από διαβρώσεις που προκαλούν τα διαβρωτικά συστατικά του υπεδάφους.

Ως προς τις εργασίες στεγανοποιήσεις και προστασίας των δομών κάτω από το έδαφος απαιτείται υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία. Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο που απαιτεί αφενός προηγμένα υλικά και λεπτομερείς εργασίες εξυγίανσης του σκυροδέματος, ενίοτε και σε συνδυασμό, όποτε αυτό είναι εφικτό, με την κατασκευή κατάλληλων λειτουργικών συστημάτων αποστράγγισης. Η δυσκολία δε, των επεμβάσεων αυξάνει όταν υπάρχει απαίτηση στεγανοποίησης υφιστάμενων κτηρίων όπου, ως επί το πλείστο, δεν είναι εφικτή η επέμβαση από την εξωτερική πλευρά. Ενώ η πολυπλοκότητα εκτοξεύεται στη στεγανοποίηση φρεατίων ανελκυστήρων, όπου η εισροή υδάτων προέρχεται από μεταλλικά στοιχεία πακτωμένα επί του σκυροδέματος, τα οποία παράλληλα δέχονται κραδασμούς από την λειτουργία του ανελκυστήρα. 

 

Σήμερα η KGreen του Ομίλου Κριμάτογλου με εμπειρία πάνω από 50 χρόνια στην διεκπεραίωση απαιτητικών έργων μόνωσης, με εκατοντάδες έργα σε όλη την Ελλάδα αποτελεί μια συνειδητή επιλογή στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων στεγανοποίησης σε υπόγεια και φρεάτια ανελκυστήρα. Το τεχνικό προσωπικό της είναι πιστοποιημένο κατά EN ISO 17024 για τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες κατασκευής έργων μόνωσης, σύμφωνα με τα Ελληνικά Τεχνικά Πρότυπα και Κανονισμούς και εφαρμόζει τη μεθοδολογία του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 1504 όσον αφορά την Στεγανοποίηση Επισκευή Στοιχείων από Σκυρόδεµα, Προστασία και ∆ιαχείριση ∆ιάβρωσης σε Κατασκευές από Οπλισµένο Σκυρόδεµα.

Το εξειδικευμένο συνεργείο εφαρμογής επιβλέπεται σε όλες τις φάσεις του έργου από Πολιτικό Μηχανικό και εφαρμόζονται υλικά υψηλής τεχνολογίας που επιτρέπουν την αποκατάσταση του αρχικού σκυροδέματος σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές της γεωμετρίας των διατομών και της λειτουργίας του και την προστασία έναντι εισροής υδάτων, βλαπτικών ουσιών και βιολογικών παραγόντων.

 

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής