εξοικονομω

«Εξοικονομώ»: τρίτη φάση με επιπλέον 400 κατ. ευρώ ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ

Νέο πρόγραμμα ενεργειακής βελτίωσης των ακινήτων,  ύψους έως 400 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι «θα υπάρξει και τρίτη φάση του «εξοικονομώ».

Το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ», το οποίο εκτιμάται ότι θα καλύψει δαπάνες ενεργειακής βελτίωσης για περισσότερα από 40.000 ιδιωτικά ακίνητα, με επιδότηση έως 70%,  σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΠΕΝ στον ΑΝΤ1 θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός ΠΕΝ προσδιόρισε ότι οι επιπλέον πόροι θα είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, οι οποίοι προστιθέμενοι στα 600 εκατ. ευρώ, που ήδη διατίθενται στα τρέχοντα προγράμματα θα ανεβάσουν τους συνολικούς πόρους του ΕΣΠΑ για το «εξοικονομώ» σε 1 δις ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι οι πόροι για το νέο «εξοικονομώ» σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες «κλειδώνουν» αυτό το διάστημα, ενώ μίλησε και για το μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής των πολιτών στο πρόγραμμα. Πράγμα που ως γνωστόν  είχε αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι διατιθέμενοι πόροι το προηγούμενο διάστημα σε χρόνους ρεκόρ,, κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ» (δεύτερος κύκλος), στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Η πλήρης δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη έχει ως εξής:

«Θα υπάρξει και τρίτη φάση του «εξοικονομώ». Το ποσό που θα διατεθεί, το μετράμε αυτή την ώρα με τις Περιφέρειες και με το υπουργείο Ανάπτυξης, είμαστε σε επαφή με τον κ Γεωργιάδη. Το τρέχον πρόγραμμα του «εξοικονομώ» ήταν 280 εκατομμύρια. Συνολικά έχουν δοθεί μέχρι τώρα στο «Εξοικονομώ», σε αυτή τη φάση  περί τα 600 εκατ. ευρώ. Υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον. Όλο το ΕΣΠΑ είναι 20 δις ευρώ.  Έτσι όπως πάει το πράγμα, το «εξοικονομώ» μόνον ένα πρόγραμμα θα πάρει 1 δις ευρώ. Δεν είναι λίγα, καθόλου λίγα…»

Εκκρεμότητες και προβλήματα

Ο υπουργός ΠΕΝ δεν αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες, που έχουν δημιουργηθεί στη ροή του προγράμματος, με σημαντικότερη εκείνη του αποκλεισμού χιλιάδων ενδιαφερομένων από τη διαδικασία υποβολής αίτησης, λόγω των δυσλειτουργιών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και της ταχύτατης εξάντλησης των πόρων.

Ενεργειακά Πιστοποιητικά

Να μη διπλοπληρώσουν οι ιδιοκτήτες τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά των ακινήτων τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε επόμενη φάση του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, καθώς επίκειται η θέσπιση νέου ΚΕΝΑΚ, ζητεί το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας.

«Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ενεργειακά πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί και φάκελοι αιτήσεων έχουν συνταχθεί. Με δεδομένο ότι επίκειται η θέσπιση του νέου ΚΕΝΑΚ, θα ήταν άδικο να εξαναγκαστούν όσοι έχουν Ενεργειακά Πιστοποιητικά, να εκδώσουν νέα για την επόμενη φάση του Εξοικονομώ με συνέπεια νέα οικονομική επιβάρυνση», τονίζει σε  παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης.

Επιλαχούσες αιτήσεις

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΕΕ/ΤΔΜ καταγράφει «πλήθος προβλημάτων» που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή του ΕΚΟ ΙΙ εστιάζοντας στην αστραπιαία εξαφάνιση της χρηματοδότησης και προτείνει να παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα των αιτήσεων με νέο χρονοδιάγραμμα, ενώ συντάσσεται με τη δημιουργία λίστας επιλαχόντων, πρόταση με μεγάλη απήχηση στους μηχανικούς.

Σημειώνεται ότι φορείς του τεχνικού κόσμου ζητούν να ενεργοποιηθεί εκ νέου η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ» (β΄κύκλος), προκειμένου να καταχωρισθούν ως επιλαχούσες όλες οι αιτήσεις που έχουν προετοιμαστεί και δεν έχουν σήμερα καταχωρισθεί.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ΤΕΕ Πελοποννήσου, και αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της χώρας, στην οποία σημειώνεται ότι οι φάκελοι αιτήσεων που έχουν συνταχθεί και δεν έχουν καν εγγραφεί, είναι υπερδιπλάσιοι του αριθμού των καταχωρισμένων αιτήσεων, στοιχείο που καταδεικνύει  το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους και τη μείωση του λειτουργικού της κόστους.

Στην ίδια ανακοίνωση το ΤΕΕ Πελοποννήσου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μηχανικούς βορά στα χέρια των αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι πιθανόν και για δεύτερη συνεχή φορά δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και για τους οποίους οι συνάδελφοι δεν έχουν να προσκομίσουν ούτε καν ένα πρωτόκολλο εγγραφής, ειδικά δε που σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά άλλους και όχι τους ίδιους».

Αλλαγή του προγράμματος

Παράλληλα η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σε συνάντηση της με τη διοίκηση και μηχανικούς μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, αφού παραδέχθηκε τα προβλήματα, που παρουσιάζονται στο σύστημα και στις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων στην ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, συμφώνησε ότι πρέπει να αλλάξει η λογική του προγράμματος και ενθάρρυνε τα μέλη του ΤΕΕ να συντάξουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον επανασχεδιασμό του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», σε συνεργασία και με το κεντρικό ΤΕΕ.

Στην   συνάντηση που έγινε στα Τρίκαλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου,  ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ  Νικόλαος Παπαγεωργίου, αφού καλωσόρισε την κ. Σδούκου και τον Υφυπουργό Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μέλος του ΤΕΕ Κωνσταντίνο Σκρέκα που συνόδευε την Γενική Γραμματέα, έδωσε τον λόγο στους μηχανικούς – μέλη του ΤΕΕ που αναφέρθηκαν στα προβλήματα που προέκυψαν κατά το στάδιο υποβολής των αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ ‘Οίκον ΙΙ – Β’ Κύκλος».

Πιο συγκεκριμένα έγινε ιδιαίτερη μνεία για:

Τα τεχνικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μετά τις πρώτες ώρες λειτουργίας που είχε ως αποτέλεσμα την μη ομαλή υποβολή των αιτήσεων για ένα μεγάλο διάστημα της ημέρας.

Την πληροφόρηση του συστήματος αργά το βράδυ της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου για εξάντληση των κονδυλίων στην περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ νωρίς το πρωί της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου και για διάστημα μιας ώρας υποβλήθηκαν κανονικά κάποιες αιτήσεις, γεγονός που θέτει και ζητήματα αδιαφάνειας και άνισης μεταχείρισης των ωφελούμενων του προγράμματος.

Τις πολλές αιτήσεις που δεν κατάφεραν να υποβληθούν οριστικά με αποτέλεσμα πολλοί μηχανικοί να βρεθούν έκθετοι στα μάτια των πελατών τους.

Τον γενικότερο λανθασμένο σχεδιασμό του προγράμματος στην λογική του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας και όχι μέσω κάποιων ενεργειακών ή κοινωνικών κριτηρίων που θα εξυπηρετούσαν πιο ορθά τις ανάγκες της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

 

Πηγή: ecopress.gr