Thermogefyres Tel

Θερμογέφυρες: Όπως βάζετε παλτό στην παγωνιά, έτσι και στο σπίτι, αν το αφήσετε μόνο με ένα αμάνικο γιλέκο θα αρρωστήσει!

Μια καλή «μόνωση» του σώματός μας μέσα στην παγωνιά αποτελεί ένα ζεστό μάλλινο παλτό και όχι φυσικά ένα αμάνικο γιλέκο. Μάλιστα πολλές φορές δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειαζόμαστε γάντια για να μην κρυώνουν τα χέρια, κασκόλ για το λαιμό και σκούφο για το κεφάλι. Όλα τα εκτεθειμένα γυμνά τμήματα του σώματος μας χέρια, λαιμός κεφάλι αποτελούν σημαντικές «θερμογέφυρες», σημεία από τα οποία χάνουμε θερμότητα και κρυώνουμε. Αν δεν προφυλαχθούμε επαρκώς είναι πολύ πιθανόν να αρρωστήσουμε!

Δυστυχώς το παραπάνω αυτονόητο που πράττουμε για την ατομική μας προστασία ξεχνάμε να το εφαρμόσουμε στα σπίτια μας που έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Έτσι συχνά παρατηρούμε πως πολλοί επιλέγουν να μονώσουν μόνο την οροφή τους ή μόνο τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού τους. Αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος το οποίο πρέπει να αποφεύγεται. Ο σχεδιασμός της μόνωσης ενός κτηρίου πρέπει να περιλαμβάνει την παράλληλη θερμομόνωση της οροφής και της όψης του, μάλιστα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υφίσταται σε κανένα εξωτερικό τμήμα ασυνέχεια του θερμομονωτικού υλικού.

Έτσι όταν πραγματοποιούμε μια επέμβαση θερμομόνωσης στο δώμα αυτή θα πρέπει να συνεχίζει και να περιβάλει τόσο τα στηθαία αλλά και να ενώνεται χωρίς διακοπή με τη θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων. Στις περιπτώσεις των μπαλκονιών θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί θερμομόνωση και στο κάτω οριζόντιο τμήμα του μπαλκονιού όπως και στο πάνω τμήμα κάτω από τα πλακάκια αν πρόκειται για νέα κατασκευή.

Είναι γνωστό πως η παράλειψη της θερμομόνωσης στα παραπάνω ευπαθή σημεία δημιουργούν της λεγόμενες «θερμογέφυρες». Ως θερμογέφυρα ορίζεται το τμήμα ενός κατασκευαστικού στοιχείου του οποίου η ποιότητα θερμομόνωσης είναι σημαντικά κατώτερη από τη μέση τιμή θερμομόνωσης του συνόλου του στοιχείου. Οι θερμογέφυρες πρέπει να αποφεύγονται με τοποθέτηση των θερμομονωτικών υλικών ομοιόμορφα ώστε να περικλείουν το σύνολο του κελύφους καθώς ενδέχεται να αποτελέσουν πολύ σημαντικό πρόβλημα της θερμικής θωράκισης του κτηρίου αυξάνοντας τις ενεργειακές απώλειες κατά 5-30%.

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται μόνο στην τσέπη μας. Επιπλέον, στην περιοχή της θερμογέφυρας, λόγω της αυξημένης ροής της θερμότητας, παρουσιάζονται στις εσωτερικές πλευρές του τοιχώματος χαμηλότερες επιφανειακές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση τοπικής υγρασίας από την υγροποίηση των υδρατμών του εσωτερικού χώρου. Η υγροποίηση οδηγεί με τη σειρά της στην υποβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης εντός του κτιρίου με την ανάπτυξη μούχλας, αλλά επιδρά αρνητικά και στην ποιότητας των υλικών των δομικών στοιχείων της κατασκευής. Συχνά είναι η αιτία επιτάχυνσης των φαινομένων ενανθράκωσης του σκυροδέματος και γαλβανικής οξείδωσης του χαλύβδινου οπλισμού με πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τη συνολική διάρκεια ζωής του κτηρίου. Πολύ απλά το σπίτι μας εξαιτίας των θερμογεφυρών καθίσταται άρρωστο!

Οι θερμογέφυρες αντιμετωπίζονται κυρίως με την ορθή τεχνική εφαρμογής της θερμομόνωσης δίνοντας έμφαση στις ενώσεις και τις απολήξεις των δομικών στοιχείων μεταξύ τοίχων, ταράτσας ή στέγης, μπαλκονιών, στηθαίων, κουφωμάτων κλπ.  Η επίλυση τέτοιων θεμάτων είναι αρκετά σύνθετη και απαιτεί την αναζήτηση υψηλού επιπέδου συνεργατών. Ανάμεσα σε πλήθος εταιριών μόνωσης με εμπειρία στο αντικείμενο αυτό ξεχωρίζει η KGreen του ομίλου Κριμάτουγλου. Η εταιρία έχει μια ολιστική αντιμετώπιση και εφαρμόζει συνδυαστικές τεχνικές λύσεις σε δώματα και τοίχους που:

  • Ελαχιστοποιούν το πρόβλημα των θερμογεφυρών, μειώνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις για θέρμανση και ψύξη.
  • Βελτιώνουν την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος και αποτρέπουν τη δημιουργία μούχλας.
  • Περιορίζουν τα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα παρέχοντας πολύ ικανοποιητική ευελιξία ως προς την τελική διαμόρφωση του δώματος και της όψης του κτηρίου με πλήθος αρχιτεκτονικών επιλογών.

Παράλληλα η KGreen του Ομίλου Κριμάτογλου με εμπειρία πάνω από 50 χρόνια στην διεκπεραίωση απαιτητικών έργων μόνωσης, με εκατοντάδες έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε όλη την Ελλάδα αποτελεί μια σοφή επιλογή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021.

 

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής