Monosi Domatos2 New

Μόνωση δώματος; Προβλήματα και απαιτήσεις σχεδιασμού

Τα δώματα αποτελούν τα πλέον καταπονημένα τμήματα μιας κατασκευής καθώς δέχονται άμεσα τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα καιρικά φαινόμενα βροχή, ήλιος, χιόνι και είναι αυτά που αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα μόνωσης.

Σε επίπεδο κτηριακής παθολογίας ένα μεγάλο πρόβλημα, ειδικά σε παλιές οικοδομές, είναι η παντελής απουσία κάποιας μορφής στεγανοποίησης. Ωστόσο πολλά προβλήματα προέρχονται από τη γήρανση και καταστροφή των υφιστάμενων στεγανοποιητικών στρώσεων, πολλές φορές και πρόωρα λόγω κακής κατασκευαστικής πρακτικής, χαμηλής ποιότητας υλικών ή και εξαιτίας ανεπάρκειας στις κλίσεις απορροής των υδάτων της βροχής. Παράλληλα, η υφιστάμενη στεγανοποίηση του δώματος δέχεται πολλές φορές και άλλες καταπονήσεις, επεμβάσεις και φθορές από προσθήκη εξοπλισμού ή δομικών στοιχείων, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, μίας πέργκολας κ.α.

Πρόβλημα αποτελεί και η  έλλειψη θερμομόνωσης στην οροφή. Η έλλειψη αυτή, το χειμώνα, οδηγεί στην δημιουργία διαφορών θερμοκρασίας στο εσωτερικό με το εξωτερικό περιβάλλον ικανών να προκαλέσουν την εμφάνιση συμπυκνώσεων, υγροποίησης και μούχλας στις οροφές της κατασκευής. Το καλοκαίρι, η απουσία θερμομόνωσης στο δώμα, αυξάνει τη θερμική δυσφορία, λόγω θέρμανσης της από την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας την οποία εν συνεχεία την εκπέμπουν προς το εσωτερικό του κτιρίου με τη μορφή θερμότητας. Η απουσία θερμομόνωσης επιδρά και στην αντοχή της πλάκας σκυροδέματος η οποία καταπονείται από τις έντονες συστολές και διαστολές επιταχύνοντας την γήρανση και τη φθορά της.

Περαιτέρω τόσο η υγρασία που προέρχεται από συμπυκνώσεις υδρατμών όσο και τα νερά που εισχωρούν λόγω απουσίας ή μη επαρκούς στεγανοποίησης οδηγούν στην υποβάθμιση των δομικών στοιχείων και των υλικών τους. Το οπλισμένο σκυρόδεμα στο δώμα υφίσταται ενανθράκωση και γαλβανική οξείδωση και είναι δυνατόν να έχουμε αποκολλήσεις σοβάδων της οροφής και πτώση τους στο εσωτερικό.

Σε επίπεδο εργασιών αποκατάστασης σημαντική παράμετρος αποτελεί η επιλογή του κατάλληλου συνεργείου που υποστηρίζεται από ειδικευμένο μηχανικό ή ομάδα μηχανικών, καθώς η ικανότητα κατανοήσεις των προβλημάτων κτηριακής παθολογίας και οι γνώσεις σχετικά με τις μεθοδολογίες αποκαταστάσεις είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την τεχνική επιτυχία του έργου όσο και για την υψηλή ενεργειακή απόδοση του.

Έτσι κατά το πρώτο στάδιο ανάληψης ενός έργου μόνωσης ο επιθεωρητής ή η ομάδα έργου καλείται να εκτελέσει αυτοψία, δηλαδή να επισκεφτεί το χώρο. Σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι να διαπιστώσει (συχνά και με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού όπως η θερμοκάμερα) την υφιστάμενη κατάσταση, να εξάγει πληροφορίες που αφορούν τη μόνωση του κτιρίου, να κρίνει επί τόπου τα προβλήματα κτηριακής παθολογίας, τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που τίθενται, καθώς και να συλλέξει συνολικά τα στοιχεία εκείνα (γεωμετρικά – γεωγραφικά χαρακτηριστικά, προσανατολισμό, χρήση κτηρίου, κτλ.) που θα του επιτρέψουν να σχεδιάσει τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Είναι κατανοητό ότι μία λύση απόλυτα ενδεικνυόμενη για ένα κτίριο ενδέχεται να είναι εντελώς απαγορευτική για ένα άλλο και αυτό είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από την αυτοψία.

Ακολούθως, ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων παρεμβάσεων που πρόκειται να εκτελεστούν, πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές, τα Πρότυπα και τους Κανονισμούς, και τα οποία πρέπει να καταγράφονται αναλυτικά σε μια οικονομοτεχνική μελέτη (προσφορά) αποτυπώνοντας το πραγματικό κόστος του έργου. Η οικονομοτεχνική μελέτη πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένα και αναλυτικά τα είδη των υλικών που θα χρησιμοποιούν, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και τις πιστοποιήσεις τους, τα βοηθητικά υλικά που πρέπει να προηγηθούν ή να ακολουθήσουν, όπως επίσης τις μεθοδολογίες, τις διατάξεις, τις διαδικασίες χειρισμού και εφαρμογής του συνόλου των υλικών. Επιπρόσθετα στην προσφορά δεν πρέπει να παραλείπεται η εκτίμηση ως προς τον χρόνο απόσβεσης της επέμβασης, καθώς και το συνολικό ετήσιο οικονομικό όφελος που προκύπτει, μιας και κάθε επέμβαση θερμομόνωσης αποτελεί μια χρηματοοικονομική κατά βάσει επένδυση.

Σήμερα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των παραπάνω προβλημάτων στα δώματα και των απαιτήσεων σχεδιασμού από τα συνεργεία μόνωσης, η ομάδα έργου της KGreen, με εξειδικευμένο προσωπικό και μηχανικούς, εφαρμόζει αυστηρά πρωτόκολλα αυτοψίας με τη χρήση υπέρυθρης θερμογραφίας, σχεδιάζει με βάση τα εθνικά πρότυπα και υλοποιεί έργα μόνωσης με τα πιστοποιημένα συστήματα θερμομόνωσης και στεγανοποίησης δωμάτων  CARBO NRG SYSTEMS. Πρόκειται για συστήματα υψηλής τεχνολογίας, με πιστοποιημένη ενεργειακή απόδοση από το ΚΑΠΕ, προστατεύονται από απομιμήσεις από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, συνοδεύονται πάντα από χρηματοοικονομική μελέτη απόδοσης ως επένδυση και είναι τα μοναδικά που καλύπτονται από ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

 

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής