αντλία θερμότηττας

Αντλία θερμότητας: Καθαρή και οικονομική λύση για θέρμανση και ψύξη

Σημαντική παράμετρος στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών αποτελούν οι τεχνολογίες που αφορούν τα συστήματα θέρμανσης/ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Νέα συστήματα που κατατάσσονται στις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες είναι οι αντλίες θερμότητας καθώς αντλούν τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που απαιτούν από το περιβάλλον.

Τι είναι αντλία θερμότητας και πως λειτουργεί;

Ο όρος αντλία θερμότητας αναφέρεται σε συσκευές που επιβάλλουν στη θερμική ενέργεια να ρέει με φορά αντίθετη προς τη φυσική, κάτι που επιτυγχάνεται με πρόσδοση μηχανικού έργου με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δυνατότητά της αυτή, να «αντλεί» δηλαδή ποσό θερμότητας από ένα χώρο χαμηλού θερμοκρασιακού επιπέδου προς ένα χώρο υψηλότερου θερμοκρασιακού επιπέδου, είναι που της προσδίδει και την ονομασία της. H αντλία θερμότητας είναι ουσιαστικά μια ψυκτική μηχανή που μπορεί, στη γενική περίπτωση, να ψύξει και με αντιστροφή της λειτουργίας της να θερμάνει ένα χώρο. Η διπλή αυτή λειτουργία έχει να κάνει με τον ορισμό, κάθε φορά από τον χρήστη, του υψηλού και του χαμηλού θερμοκρασιακού χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι απαιτήσεις του χρήστη είναι η θέρμανση ενός χώρου σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτή του περιβάλλοντος, τότε ως χώρος υψηλής θερμοκρασίας ορίζεται ο θερμαινόμενος χώρος και ως χώρος χαμηλής θερμοκρασίας το περιβάλλον. Έτσι, η αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα από το περιβάλλον στο θερμαινόμενο χώρο. Το αντίστροφο συμβαίνει στην περίπτωση της ψύξης ενός χώρου. Ο χώρος χαμηλής θερμοκρασίας είναι πλέον ο ψυχόμενος χώρος ενώ ως χώρος υψηλής θερμοκρασίας ορίζεται το περιβάλλον.

Πως προκύπτει η εξοικονόμηση ενέργειας;

Οι αντλίες θερμότητας απορροφούν περίπου το 75-80 % της απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από το περιβάλλον. Το υπόλοιπο 20-25 % το παίρνουμε με την μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας. Λόγω αυτής ακριβώς της λειτουργίας τους, οι αντλίες θερμότητας  αποτελούν την ποιο καθαρή και οικονομική λύση για θέρμανση και ψύξη ακόμη και από το φυσικό αέριο.

 

Σήμερα η KGreenclima προσφέρει τα πλέον εξελιγμένα συστήματα αντλιών θερμότητας. Μπορούν με ευκολία να αντικαταστήσουν τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου, χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις σε ένα υφιστάμενο δίκτυο και να παρέχουν και ζεστό νερό χρήσης. Σε σχέση με τους κλασικούς λέβητες πετρελαίου μπορούν να προσφέρουν έως και 60 % μεγαλύτερη οικονομία στη θέρμανση. Σε νέες εγκαταστάσεις εκτός από θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης, μπορούν να προσφέρουν και ψύξη τοποθετώντας, αντί για καλοριφέρ, fancoilunits.

Επωφεληθείτε σήμερα από τις υπηρεσίας μας και μάθετε περισσότερα για τις ολοκληρωμένες λύσεις θέρμανσης και ψύξης για κάθε οικιακό ή επαγγελματικό χώρο.