Blog Tel 01

Επίτευξη θερμικής άνεσης το Καλοκαίρι και ο ρόλος μιας καλής μόνωσης

   Θερμική άνεση ορίζεται η κατάσταση του εγκεφάλου που εκδηλώνει ικανοποίηση σε σχέση με το θερμικό περιβάλλον. Οι βασικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η θερμική άνεση διακρίνονται σε προσωπικούς, όπως ο βαθμός ένδυσης και ο μεταβολισμός και σε περιβαλλοντικούς, όπως η θερμοκρασία του αέρα, η θερμοκρασία των περιβαλλουσών επιφανειών στα δωμάτια, η ταχύτητα και η σχετική υγρασία του αέρα. Σε γενικές γραμμές η αντίληψη της καλής θερμικής άνεσης επιτυγχάνεται όταν η θερμότητα που απορρίπτεται από τον άνθρωπο είναι ίση με τη θερμότητα που παράγεται ώστε η θερμοκρασία του σώματος να παραμένει σταθερή στους 37ο C. Σε δυσμενείς όμως συνθήκες, π.χ. αν επικρατεί πολύ «ζέστη» όπως το Καλοκαίρι, το σώμα αδυνατεί να αποβάλει το πλεόνασμα της παραγόμενης θερμότητας και τότε δεν υπάρχει θερμική άνεση. Σε πολύ ζεστούς χώρους όπου η θερμοκρασία αυτών των χώρων μπορεί να είναι ακόμα και μεγαλύτερη των 37 °C, η απόρριψη θερμότητας από τον οργανισμό προς το περιβάλλον με μεταφορά, αγωγή και ακτινοβολία είναι μικρότερη από αυτή που χρειάζεται για να νιώθει άνετα ο οργανισμός. Τότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός της εφίδρωσης, δηλαδή ο οργανισμός απορρίπτει θερμότητα μέσω των υδρατμών από τους πόρους του δέρματος, και η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται.

   Ζητούμενο λοιπόν είναι να εξασφαλίζονται στους εσωτερικούς χώρους ευνοϊκές συνθήκες ώστε το θερμορυθμιστικό σύστημα του ανθρώπου να λειτουργεί με το ελάχιστο έργο και το άτομο να αισθάνεται «θερμικά άνετα». Η θερμομόνωση που τοποθετούμε στις κατασκευές των κτηρίων συμβάλλουν με αποφασιστικό τρόπο στην εξασφάλιση της θερμικής άνεσης. Το Καλοκαίρι οι θερμοκρασιακές διακυμάνσεις της εξωτερικής επιφάνειας μεταδίδονται μέσα στο δομικό στοιχείο με μειωμένη διακύμανση και με χρονική μετατόπιση των φάσεων, που ποικίλλει ανάλογα με την σύνθεση του δομικού στοιχείου στοιχείου. Η θερμοκρασία της εσωτερικής επιφάνειας επηρεάζει, στη συνέχεια, και τη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων του κτιρίου. Η μετατόπιση των φάσεων είναι ανάλογη με το μέγεθος της θερμοχωρητικότητας και αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος του συντελεστή απορροφητικότητας των εξωτερικών δομικών στοιχείων.

Παρακάτω περιγράφεται η συνεισφορά της θερμομόνωση για την επίτευξη της θερμικής άνεσης το Καλοκαίρι στις  κλιματιζόμενες οικοδομές:

  • Σε μη μονωμένο δομικό στοιχείο (τοίχο ή οροφή) αποβολή υπάρχει σημαντική ποσότητα αποθηκευμένης θερμότητας, για να κατέβει η θερμοκρασία του τοίχου ή της οροφής στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, με τη χρήση κλιματισμού θα διαρκέσει περίπου 4-6 ώρες, ενώ εάν τα δομικά στοιχεία ήταν αυτό θα διαρκούσε μόλις 1 ώρα.
  • Επίσης, το μη μονωμένο δομικό στοιχείο έχει 2,5 – 3,2 φορές περισσότερες ψυκτικές απώλειες από τον μονωμένο. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος της ψύξης η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται όταν υπάρχει θερμομόνωση είναι πολύ σημαντική.

   Η KGreen έχοντας να επιδείξει χιλιάδες επιτυχημένα έργα μόνωσης στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ Οίκον Ι & ΙΙ», αποτελεί τη συνειδητή επιλογή και για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», είναι ο συνεργάτης που θα απαντήσει επιστημονικά σε όλες τις απορίες σας και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το καλύτερο σύστημα μόνωσης που θα λειτουργεί αποτελεσματικά και θα εξασφαλίζει θερμική άνεση Χειμώνα και Καλοκαίρι. Η KGreen διαθέτει ένα πλήθος συστημικών λύσεων θερμοπρόσοψης εξωτερικών τοίχων και θερμομόνωσης δωμάτων. Ζητήστε να ενημερωθείτε για την το  CARBO NRG PLUS SYSTEM με  υψηλή απόδοση χειμώνα και καλοκαίρι.

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής