Ejoikonomo4 600×337

«Νέο εξοικονομώ»: «Κλειδί» η φορολογική δήλωση για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα

Η έγκαιρη υποβολή φορολογικής δήλωσης αναδεικνύεται κρίσιμο στοιχείο, για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ», που ετοιμάζεται να ανοίξει εντός του Ιουλίου 2019 για την ενεργειακή βελτίωση 25.000 ιδιωτικών κατοικιών, με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ.

Απαραίτητο στοιχείο, μεταξύ των δικαιολογητικών συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα, που συνοδεύουν την υποβολή αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα του νέου «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» θα είναι η φορολογική δήλωση του 2019, η οποία αφορά στο οικονομικό έτος 2018 δήλωσε στο ecopress αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Η επιλογή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης, σημειώνει η ίδια πηγή ότι γίνεται τόσο για να είναι επικαιροποιημένο το εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, για την επιλογή της κατηγορίας επιδότησης του δικαιούχου, όσο και για να μην αποκλειστούν νεόδμητα και νεοαποκτηθέντα ακίνητα από το πρόγραμμα.

Η σημασία της δήλωσης

Η επισήμανση για τη συμμετοχή στο νέο «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» με τη φορολογική δήλωση 2019, ενώ σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να κριθεί εύλογη και αυτονόητη έχει σημασία, καθώς συμβαίνει να ισχύει παράλληλα μεγάλη παράταση του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων, για πρώτη φορά και προφανώς λόγω εκλογών,  μέχρι το τέλος  Ιουλίου 2019.

Επομένως οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να δηλώσουν συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής βελτίωσης της κατοικίας τους, εφόσον δεν το έχουν ήδη κάνει  θα πρέπει να φροντίσουν για την άμεση υποβολή της φορολογικής δήλωσης τους και πάντως πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα.

Υπουργείο Οικονομικών

Σε επίσημη ανακοίνωση του  υπουργείου Οικονομικών, που εκδόθηκε στις 3 Ιουνίου 2019 σημειώνεται ότι  «με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 31.05.2019 (Β’ 2007):
– Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των φυσικών προσώπων παρατείνεται μέχρι τις 29.07.2019
– Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται μέχρι τις 29.07.2019».

Οδηγός

Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» θα είναι κατά βάση ίδιοι με το πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για 42.000 κατοικίες τονίζει στο  ecopress η αρμόδια πηγή του ΥΠΕΝ,  σημειώνοντας ότι δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές καθώς το νέο πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια, είναι ο δεύτερος κύκλος του προηγούμενου προγράμματος.

Εξετάζεται ωστόσο η διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου της έβδομης, τελευταίας κατηγορίας του προγράμματος για τη  χορήγησης άτοκου δανείου σε φυσικά πρόσωπα και οικογένειες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ να ανέβει σε έως 80.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, χωρίς να είναι τελική η απόφαση ότι αυτό θα συμβεί.

Αλλαγές

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι έχει προβλεφθεί το νέο πρόγραμμα να είναι πιο εύχρηστο για τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και μηχανικούς. Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

-Θα υπάρξει μεγαλύτερη άνεση και διασπορά των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανά περιφέρεια της χώρας, ώστε να μην υπάρξουν ξανά «προβλήματα συνωστισμού» κατά τη διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

-Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος θα είναι οικεία στον χρήστη, εμπλουτισμένη με μηνύματα και οδηγίες για ευκολότερη χρήση της.

Προγραμματισμός

Οι νεότερες πληροφορίες από το ΥΠΕΝ επιβεβαιώνουν τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΓΓ Ενέργειας Μ. Βερροιόπουλος,  ότι προγραμματίζεται:

-Εντός της εβδομάδας να εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον Οδηγό εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ», που θα καθορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές, τις προϋποθέσεις και τους κανόνες συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

-Έχει προγραμματιστεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων να ανοίξει στα μέσα Ιουλίου 2019 και υπάρχει σχετικός προγραμματισμός με αφετηρία την 12η Ιουλίου 2019 για την έναρξη των αιτήσεων ανά Περιφέρεια.

Στο ερώτημα εάν λόγω των εκλογικών εξελίξεων είναι πιθανόν να μην τηρηθούν απόλυτα τα σχετικά χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει το ΥΠΕΝ δίνεται αρμοδίως η απάντηση ότι «η προετοιμασία όλων των διαδικασιών γίνεται κατά τρόπο  ώστε να υπάρχει δυνατότητα έναρξης του νέου προγράμματος, χωρίς να επηρεάζεται από τις εκλογικές εξελίξεις και την ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΝ».

Τα δικαιολογητικά

Σημειώνεται ότι για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και  την προετοιμασία της διαδικασίας υποβολής αίτησης  προβλέπεται ότι:

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιμος Ωφελούμενος» και εάν η ιδιοκτησία του μπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιμη κατοικία», βάσει

των δικαιολογητικών που αναγράφονται στον Οδηγό και τα Παραρτήματα του Οδηγού  του προγράμματος καθώς και να μεριμνήσει για τα ακόλουθα:

  • Εξασφάλιση κωδικών πρόσβασης στην εφαρμογή TAXISnet. Επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται δυνατότητα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα για φυσικά πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένα μέσω της ανωτέρω εφαρμογής και δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης σε αυτή.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/ τακτοποίησης στο ακίνητο, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες στην εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ή στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της αίτησης. Στην περίπτωση μη αναγραφής του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα ανωτέρω, θα πρέπει να γίνει σχετική τροποποίηση στοιχείων.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης δικαιωμάτων συγκυριότητας στο ακίνητο θα πρέπει να εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκυρίων.
  • Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για πολυκατοικία, θα πρέπει αρχικά να ληφθεί απόφαση, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, την πραγματοποίηση παρεμβάσεων βάσει του Α΄ ΠΕΑ, τον ορισμό του εκπροσώπου της πολυκατοικίας και τη σχετική εξουσιοδότησή του για υποβολή των απαιτούμενων από το πρόγραμμα στοιχείων και δικαιολογητικών, καθώς και την επιλογή του συνεργαζόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού για τη λήψη δανείων ή και την πληρωμή των δαπανών του έργου από την επιχορήγηση.
  • Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση πολυκατοικίας όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

 

Πηγή: ecopress.gr