Monosi

Να κάνω θερμομόνωση ή να αφήσω τα χρήματα στην τράπεζα;

Το 2021 είναι μία χρονιά όπου το ενεργειακό κόστος για θέρμανση και ψύξη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης είναι στα 1,15 €/l ενώ η ηλεκτρική ενέργεια συνυπολογίζοντας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις προσεγγίζει την τιμή των 0,25 €/ΚWh. Σύμφωνα μάλιστα με αρκετούς οικονομικούς αναλυτές η τιμές αυτές θα συνεχίσουν να ισχύουν για μεγάλο διάστημα ενώ δεν αποκαλείται και να αυξηθούν.

Το γεγονός αυτό καθιστά τις επεμβάσεις θερμομόνωσης των κτιρίων ακόμη πιο αναγκαίες από κάθε άλλη φορά. Για να αντιληφθούμε την σημασία της μόνωσης ας δώσουμε ένα απλό παράδειγμα. Η θερμομόνωση μιας ταράτσας σε γενικές γραμμές κοστίζει περί τα 55 €/m2 (αυτή η τιμή έχει υπολογιστεί και στο νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Νέο Εξοικονομώ»). Αν λοιπόν υποθέσουμε πως δεν ενταχθήκαμε σε κάποιο πρόγραμμα και είμαστε οι ιδιοκτήτες μιας κατοικίας που έχει ταράτσα με επιφάνεια 100 m2, είναι γεγονός πως θα μας δημιουργούσε προβληματισμό η σκέψη να βγάλουμε από την τράπεζα μας το ποσό των 5.500 € για να μονώσουμε την ταράτσα μας. Ωστόσο μια σύντομη χρηματοοικονομική ανάλυση δείχνει πως αν διαθέταμε αυτά τα χρήματα να κάθονται στην τράπεζα, θα έπρεπε εχθές κιόλας να είχαμε τελειώσει τη μόνωση. Ενδεικτικά η τοποθέτηση του συστήματος CARBONRG που αποτελείται από μονωτικές πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης FIBRANxps, θερμομονωτικό ελαφροσκυρόδεμα CARBOBETON και ασφαλτική στεγανοποιητική μεμβράνη CARBOBIT, σε πάχη εφαρμογής σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΕνΑΚ στην Β κλιματική Ζώνη (Χαλκίδα) προσφέρουν μια ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας (για θέρμανση με πετρέλαιο και ψύξη με κλιματιστικό) μόνο από την ταράτσα της τάξης των 1.460 €. Με βάσει αυτό το δεδομένο προκύπτει το παρακάτω διάγραμμα Απόσβεσης – Απόδοσης όπου όπως φαίνεται η απόσβεση της δαπάνης θα πραγματοποιηθεί περίπου σε 3,5 χρόνια, ενώ στη συνέχεια η ισχυρή θερμομόνωση εξασφαλίζει χαμηλό κόστος θέρμανσης και ψύξης για μια ζωή.  Έτσι μετά τη απόσβεση το κέρδος σε βάθος 10ετίας αναμένεται στα 9.100,00 €, συνεπώς η ετήσια απόδοση της επένδυσης είναι της τάξης του 26,5 %.

 

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: Ποια τράπεζα για ένα ποσό της τάξης των 5.500€ θα έδινε ένα επιτόκιο 26,5%; Αν στα παραπάνω οφέλη συνυπολογίσουμε την κατακόρυφη αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης που προσφέρει η θερμομόνωση και την συνολική αύξηση της αξίας του ακινήτου δεν βλέπουμε το λόγο που θα έκανε κάποιον να μην επενδύσει στην ίδια του την κατοικία, και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι δικαιούχος επιδότησης στο πρόγραμμα του Νέο Εξοικονομώ.

Ασφαλώς αν κάποιος ενταχθεί στο Νέο Εξοικονομώ το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα θα πληρώσει ακόμη λιγότερα.

Για παράδειγμα αν κάποιος βρίσκεται στην μέση κατηγορία 3 με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 € τελικά θα κληθεί να πληρώσει για τη μόνωση της ταράτσας 24,75 €/m2, δηλαδή για 100 m2 ταράτσας το συνολικό ποσό των 2.475€. Σε μία τέτοια περίπτωση μιλάμε για απόδοση της επένδυσης της τάξης του 59% (!!!) με απόσβεση της αρχικής δαπάνης μόλις  σε 1,5 χρόνο και συνολική εξοικονόμηση σε μια 10ετία ποσού 12.125 €.

«Κάθε κατασκευαστικό έργο μόνωσης που στηρίζεται στη δύναμη της γνώσης είναι επένδυση ζωής», αυτή η ρήση του Μηνά Κριμάτογλου, ιδρυτή του ομώνυμου Ομίλου επιχειρήσεων, αποτελεί για πάνω από 50 χρόνια μια σταθερή αξία που υποστηρίζεται με συνέπεια. Και επειδή ακριβώς, η θερμομόνωση αποτελεί μια υψηλής απόδοσης επένδυση των χρημάτων σας, όλες οι προσφορές μόνωσης της KGreen του Ομίλου Κριμάτογλου συνοδεύονται με λεπτομερή χρηματοοικονομική ανάλυση της απόδοσης των χρημάτων σας. Η KGreen με χιλιάδες έργα ενεργειακής αναβάθμισης ειδικεύεται στην διεκπεραίωση απαιτητικών έργων μόνωσης, θεωρείται σήμερα πανελλαδικά μια από τις πλέον αξιόπιστες εταιρίες στον τομέα της ολιστικής επίλυσης των θεμάτων ενεργειακής απόδοσης των κατασκευών και αποτελεί μια σοφή επιλογή για όσους επιθυμούν τα χρήματά τους να πιάσουν τόπο.

 

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής