Ftini Monosi

Προλάβετε… «φθηνή» μόνωση! Θερμοπρόσοψη μόνο 25 €/m2 υλικά και εργασία!

Όσο και αν κοστίζει η ποιότητα, αυτή τελικά είναι πάντα πιο φθηνή από την μετριότητα!

Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στις όψεις των κτηρίων αποτελεί αναμφίβολα σημαντική εργασία σε επίπεδο εξασφάλισης χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης αλλά και υψηλού επιπέδου ποιότητας διαβίωσης και βιωσιμότητας του ίδιου του κτηρίου. Αποτελεί δε, εργασία που εντάσσεται στα επιδοτούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ», που σκοπό έχουν την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό η αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία λύσεων και επιλογής υλικών, προφανώς και με μεγάλη διακύμανση κόστους, γεγονός που συχνά μπερδεύει τους ιδιοκτήτες θέτοντας προβληματισμούς. Για παράδειγμα – και αυτό που περιγράφουμε είναι μια πραγματικότητα – στα χέρια του ιδιοκτήτη μπορεί να έρθει μια προσφορά για θερμοπρόσοψη στην τιμή των 50 €/m2 τη στιγμή που μια άλλη προσφορά, για το ίδιο έργο, από έναν άλλο μονωτή μπορεί να είναι στα 25 €/m2. Το ερώτημα λοιπόν που μοιραία τίθεται είναι: Ο πρώτος μονωτής αισχροκερδεί ή ο δεύτερος δεν κάνει καλή δουλεία; Προφανώς η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη, καθώς στην αγορά όπως υπάρχουν εκείνα τα συνεργεία που δίνουν χαμηλές τιμές επειδή η ποιότητα των υλικών και της δουλείας τους είναι εξίσου χαμηλή, έτσι υπάρχουν και εκείνα τα συνεργεία που ναι μεν είναι πιο ακριβά αλλά επίσης η ποιότητα των υλικών και της δουλείας τους είναι χαμηλή. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο δυστυχής καταναλωτής είναι ζημιωμένος.

Συνεπώς, αν και μια χαμηλή τιμή για ένα απαιτητικό έργο όπως είναι η θερμοπρόσοψη αποτελεί μια σοβαρή ένδειξη για χαμηλή ποιότητα υλικών και εργασίας, ωστόσο, και η υψηλή τιμή δεν θα πρέπει να μένει στο απυρόβλητο. Μια υψηλή τιμή θα πρέπει και αυτή να ελέγχεται διεξοδικά, για το τι ακριβώς περιλαμβάνει. Γιατί τελικά το ζητούμενο δεν είναι άλλο από την επιλογή ενός αξιόπιστου και τίμιου συνεργάτη που το όποιο κόστος θα προσδιορίζεται με ακρίβεια και θα δικαιολογείται ως και το τελευταίο ευρώ.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα κριτήρια εκείνα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους ένας ιδιοκτήτης στην επιλογή ενός συνεργάτη για τις εργασίες μόνωσης.

Καταρχάς μην ζητάτε προσφορά! Ζητήστε οικονομοτεχνική μελέτη. Ένα έργο μόνωσης απαιτεί οικονομοτεχνική μελέτη και όχι μια απλή προσφορά.  Προσφορά κάνουν τα σούπερ μάρκετ για να ξεστοκάρουν εμπόρευμα που ξεμένει. Αν λοιπόν σας δώσουν προσφορά αντί για οικονομοτεχνική μελέτη μάλλον είστε σε λάθος δρόμο. Ας δούμε όμως τι πρέπει να περιλαμβάνει μια τέτοια μελέτη:

Αρχικά πρέπει να περιγράφονται τα υγροθερμικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά εξωτερικής τοιχοποιίας του συγκεκριμένου κτηρίου ως αποτέλεσμα της επιτόπιας αυτοψίας του μηχανικού στο κτήριο. Λαμβάνοντας υπόψη τα υγροθερμικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, καθώς και τα κλιματικά δεδομένα της θέσης του κτηρίου, πρέπει να περιλαμβάνει ενεργειακή ανάλυση για τις υφιστάμενη ενεργειακή κατανάλωση και να προτείνονται οι βέλτιστες λύσεις και το πάχος της μόνωσης για την επίτευξη της επιθυμητής εξοικονόμησης ενέργειας. Μην ξεχνάτε πως κάθε έργο μόνωσης είναι κατά βάσει μια χρηματοοικονομική επένδυση, συνεπώς η μελέτη πρέπει να σας δίνει μια εκτίμηση δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας, το χρόνο απόσβεσης της επένδυσης σας και την απόδοση της σε βάθος χρόνου. Σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να περιλαμβάνει την μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στην κατασκευή με βάση τα εθνικά πρότυπα και τους κανονισμούς, πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και να συνοδεύονται με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, και βεβαίως πρέπει να υπάρχει λεπτομερής ανάλυση όλων των σταδίων εργασίας και του κόστους ανά εργασία. Επόμενη κρίσιμη παράμετρος που πρέπει να προσεχθεί είναι η κατάρτιση του τεχνικού προσωπικού, γιατί δεν φτάνουν μόνο τα άριστα υλικά και η επιστημονική μεθοδολογία, πρέπει και το συνεργείο μόνωσης να είναι πιστοποιημένο ως προς τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες εκτέλεσης έργων μόνωσης. Και βέβαια δεν αναφερόμαστε σε πιστοποιήσεις που δίνουν οι διάφορες εταιρίες όταν παρακολουθήσει κάποιος ένα σεμινάριο, αλλά σε πιστοποιήσεις με εξετάσεις σε εθνικούς φορείς πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων με βάση το εθνικό σύστημα διαπίστευσης του ΕΣΥΔ. Τέλος προσέξτε την εγγύηση. Η εγγύηση πρέπει να είναι πολυετής και εκτός από τα υλικά και την εργασία πρέπει να περιλαμβάνει και την απόδοση της μόνωσης.

Προφανώς, γίνεται αντιληπτό πως δεν φτάνουν τα 25 €/m2 για να απολαύσει κάποιος όλες τις παραπάνω ασφαλιστικές δικλίδες σε ένα έργο θερμοπρόσοψης. Το σημαντικότερο όμως είναι πως πρέπει να καταλάβουμε πως η επιλογή ενός «φτηνού» συνεργείου σήμερα, που δεν πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές, είναι βέβαιο πως αύριο θα μας στοιχίσει πολύ παραπάνω όταν θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε ξανά από την αρχή για μια δουλεία που ήδη πληρώσαμε και απέτυχε.

Φωτογραφία: Αστοχία σε θερμοπρόσοψη λόγω κακής ποιότητας υλικών και μεθόδου τοποθέτησης

Ευτυχώς σήμερα στον τομέα κατασκευής συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης υπάρχουν αξιόπιστοι συνεργάτες που πληρούν με το παραπάνω τις αυστηρότερες προδιαγραφές. Ηγέτης στον τομέα είναι η KGreen του Ομίλου Κριμάτογλου με εμπειρία πάνω από 50 χρόνια στην διεκπεραίωση απαιτητικών έργων μόνωσης, με εκατοντάδες έργα σε όλη την Ελλάδα. Είναι η μόνη εταιρία που για κάθε της έργο εκπονεί τεχνοοικονομική μελέτη και όχι μια απλή προσφορά. Το τεχνικό προσωπικό της είναι πιστοποιημένο κατά EN ISO 17024 για τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες κατασκευής έργων μόνωσης, σύμφωνα με τα Ελληνικά Τεχνικά Πρότυπα και Κανονισμούς από διαπιστευμένους φορείς του ΕΣΥΔ. Ενώ εκτός από 15ετή εγγύηση είναι η μόνη εταιρία στην Ελλάδα που καλύπτει όλα τα έργα της με ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Και μην ξεχνάτε: όσο και αν κοστίζει η ποιότητα, αυτή τελικά είναι πάντα πιο φθηνή από την μετριότητα!

 

 

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής