9

Τα χρώματα είναι από τα πλέον σύνθετα χημικά υλικά προστασίας των δομικών κατασκευών

Στο ευρύτερο κοινό έχει εδραιωθεί η αντίληψη πως η επιλογή ενός χρώματος για το βάψιμο μιας επιφάνειας είναι μια απλή υπόθεση και το μόνο που χρειάζεται είναι η επιλογή της επιθυμητής απόχρωσης. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Τα χρώματα είναι από τα πλέον σύνθετα χημικά υλικά προστασίας των δομικών κατασκευών καθώς μέσα σε ένα ποιοτικό χρώμα κρύβεται υψηλού επιπέδου τεχνολογία.
Αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης αντίληψης, και με δεδομένη την οικονομική στενότητα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, βλέπουμε συχνά εκ μέρους των καταναλωτών την επιλογή χρωμάτων χαμηλού κόστους από αμφιβόλου ποιότητας μικρούς παραγωγούς που δεν έχουν την απαραίτητη τεχνολογική γνώση και τις εργαστηριακές υποδομές για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας χρωμάτων.
Τα προβλήματα όμως που προκύπτουν από μια κακή επιλογή ενός χαμηλής ποιότητας χρώματος δεν μπορούν να κρυφτούν, θα εμφανιστούν τόσο κατά την διάρκεια της εφαρμογής όσο φυσικά και πολύ σύντομα μετά το βάψιμο.
Τα συνηθέστερα προβλήματα που συναντούμε είναι:
Σημάδια από ρολό ή πινέλο στη βαμμένη επιφάνεια ως αποτέλεσμα της χαμηλής καλυπτικότητας.
Εμφάνιση κρατήρων (μικρές τρύπες) μετά τη βαφή ως αποτέλεσμα απουσίας κατάλληλου αντιαφριστικού.
Μετά το βάψιμο παρατηρούνται σημεία στα οποία το χρώμα δεν κάλυψε την επιφάνεια ως αποτέλεσμα επίσης καλυπτικότητας και χαμηλής περιεκτικότητας χρωστικών.
Το χρώμα παρουσιάζει διαφορετικές αποχρώσεις μετά την εφαρμογή του ως αποτέλεσμα της ανομοιογενούς διασποράς των χρωστικών.
Οι τοίχοι εμφανίζουν κιτρινίλες ή λεκέδες λόγω χρήσης λανθασμένου τύπου πολυμερούς ή και χρωστικών με χαμηλή ανθεκτικότητα.
Μετά τη βαφή εμφανίζονται σε σύντομο διάστημα επιφάνειες παρουσιάζονται τοπικά σκασίματα ως αποτέλεσμα χαμηλής ελαστικότητας των πολυμερών.
Επίσης μετά τη βαφή και σε σύντομο διάστημα μπορεί σε διάφορα σημεία το χρώμα ξεφλουδίζει λόγω χαμηλής πρόσφυσης των πολυμερών.
Ο τοίχος όταν πλένεται βγάζει χρώμα στο πανί εξαιτίας χαμηλής περιεκτικότητας των πολυμερών.
Γρήγορο λέρωμα των βαμμένων επιφανειών με επικαθίσει σκόνης και ρύπων είναι αποτέλεσμα λανθασμένου τύπου πολυμερούς που συγκρατεί τους ρύπους.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η επιλογή ενός «φθηνού» χρώματος τελικά μπορεί να μας κοστίσει πολύ ακριβά! Για τον παραπάνω λόγο η ειδική υπηρεσία χρωμοσυνθέσων και διακοσμητικών επιστρώσεων KGeencolor διαθέτει χρώματα μόνο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρωμάτων VIVECHROM και KRAFT, που και την εγγυημένη τεχνογνωσία έχουν, αλλά καλύπτουν και την πλέον ειδική απαίτηση σε επίπεδο αρχιτεκτονικής επιλογής και αισθητικής παρέμβασης.