KGREEN BLOG POST MESA EXO THERMORPOSOPSH

Εξωτερική ή εσωτερική θερμομόνωση;

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη τεχνική λύση θερμομόνωσης των τοίχων από την εσωτερική πλευρά με τη χρήση συστήματος ξηράς δόμησης και πετροβάμβακα. Αν και η μόνωση από την εσωτερική πλευρά μειονεκτεί σε επίπεδο εξάλειψης θερμογεφυρών, διαθέσιμου προς χρήση εσωτερικού χώρου, θερμοχωρητικότητας του τοίχου το χειμώνα και θερμοεισδοχής το καλοκαίρι, εντούτοις όπως αναφέρθηκε η θερμομόνωση από το εσωτερικό είναι συχνά μια αναγκαία λύση όταν η επέμβαση δεν είναι εφικτή από την εξωτερική πλευρά.

Μάλιστα, όπως πολύ σωστά συναντάμε σε αρχιτεκτονικές μελέτες, σε αρκετές περιπτώσεις η μόνωση από το εσωτερικό είναι προτιμότερη από την θερμοπρόσοψη ακόμη και όταν υπάρχει η δυνατότητα μόνωσης από έξω. Δύο τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η περίπτωση της εξοχικής κατοικίας και του σχολικού κτηρίου.

Τα πλεονεκτήματα εστιάζονται στο γεγονός πως η τοποθέτηση της μόνωσης από την εσωτερική πλευρά παρέχει ταχύτερη θέρμανση και ψύξη του εσωτερικού χώρου κάτι το όποιο είναι πολύ  σημαντικό τόσο σε μια εξοχική κατοικία που θέλουμε να επιτύχουμε ταχύτερα θερμική άνεση όσο και σε ένα σχολικό κτήριο που θέλουμε γρήγορα να θερμάνουμε ή να ψύξουμε. Μάλιστα με την τοποθέτηση της εσωτερικής θερμομόνωσης του πετροβάμβακα πίσω από την γυψοσανίδα, τα επίπεδα θερμικής άνεσης που επιτυγχάνονται είναι υψηλότερα σε σχέση με την θερμοπρόσοψη καθώς η θερμοκρασία στην εσωτερική επιφάνεια του τοίχου είναι πλησιέστερη στη θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα.

Ειδικά για τα σχολικά κτήρια, στα πλεονεκτήματα του συστήματος εσωτερικής θερμομόνωσης με επένδυση γυψοσανίδας και πετροβάμβακα, θα πρέπει να προστεθεί η εξασφάλιση καλύτερης ηχομόνωσης και πυροπροστασίας σε σχέση με τα συστήματα θερμοπρόσοψης με αφρώδη μονωτικά. Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας αποφυγής της θερμοπρόσοψης στα σχολικά κτήρια και αντικατάστασης τους με εσωτερικές επενδύσεις είναι η περιορισμένη αντοχή των θερμοπροσόψεων σε μηχανικές καταπονήσεις που μπορούν να προέρχονται από τις αθλοπαιδιές των μαθητών στο προαύλιο του σχολείου.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως όλο και πιο συχνά σε αρχιτεκτονικές μελέτες που αφορούν κτήρια γραφείων συναντούμε να συνυπάρχουν και οι δύο τεχνικές λύσεις (θερμοπρόσοψη και εσωτερική επένδυση) όπου το πάχος της μόνωσης μοιράζεται μέσα και έξω. Σκοπός των μελετών αυτών είναι ο χρήστης του κτηρίου να απολαύσει χωρίς μειονεκτήματα τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων μόνωσης. Στις μελέτες αυτές το υλικό της θερμοπρόσοψης είναι επίσης πετροβάμβακας ειδικών προδιαγραφών.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα «Εξωτερική ή εσωτερική θερμομόνωση;» δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη υπέρ της μίας ή της άλλης εφαρμογής, αφού αυτό κάθε φορά έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις χρήσης του κτηρίου.