μονώσεις

Επιλογή κατασκευαστή στα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης

Η επιλογή ενός φθηνού κατασκευαστή θερμομόνωσης σήμερα μπορεί να σας στοιχίσει πολύ ακριβά αύριο!

Η αναγκαιότητα για το παρόν άρθρο προέκυψε από το γεγονός ότι στα συστήματα εξωτερικής θερμομoνωσης, κοινώς αναφερόμενα και ως συστήματα θερμοπροσόψης, σήμερα στην αγορά συναντούμε πλήθος κακοτεχνιών και σοβαρών προβλημάτων.

Η κατασκευή θερμοπροσόψεων μπορεί να αποτελεί μια τεχνική μέθοδο που έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετά χρόνια στα προηγμένα κράτη της κεντρικής Ευρώπης, αλλά όμως η τεχνολογία τους εξελίσσεται συνεχώς.

Η νέα αυτή, για τα Ελληνικά δεδομένα, κατασκευαστική πρακτική εμπεριέχει πλήθος τεχνικών λεπτομερειών και ειδικών απαιτήσεων, κρίσιμων για την επιτυχία της εφαρμογής και άγνωστες ακόμη στη συντριπτική πλειοψηφία των τεχνιτών.

Η μεθοδολογία επιλογής και κατασκευής των συστημάτων θερμοπρόσοψης, είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα αποτελέσματα σε θέματα αρχιτεκτονικού τελειώματος, λειτουργικότητας, απόδοσης της μόνωσης, αλλά και ασφάλειας της κατασκευής σε βάθος χρόνου.

Οι όποιοι συμβιβασμοί σε επίπεδο τεχνικών λεπτομερειών και ειδικών απαιτήσεων ενδεχομένως να μειώνουν το αρχικό κόστος, όμως είναι βέβαιο ότι οδηγούν σε αποτυχία.

Η εφαρμογή μιας θερμοπρόσοψης είναι μια εξαιρετικά δύσκολή υπόθεση και θα πρέπει να ξεφύγουμε από την επιλογή ενός «φθηνού» κατασκευαστή σήμερα, που το πιθανότερο είναι να μας στοιχίσει πολύ ακριβότερα αύριο!

Για την εξειδικευμένη υπηρεσία Kgreeninsulation του ΟΜΙΛΟΥ ΚΡΙΜΑΤΟΓΛΟΥ, οι φάσεις υλοποίησης ενός έργου θερμοπρόσοψης, περιλάμβάνει:

  • Η διάγνωση των υγροθερμικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών της προς θερμομόνωση όψης
  • Τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής που βρίσκεται το κτήριο
  • Ο υπολογισμός της υφιστάμενης ενεργειακής κατανάλωσης
  • Η επιλογή του βέλτιστου για την περίσταση συστήματος θερμοπρόσοψης
  • Η ανάλυση των τεχνικών εργασιών και του κόστους
  • Η εκτίμηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και ο χρόνος απόσβεσης
  • Η κατασκευή από πιστοποιημένο συνεργείο μόνωσης
  • Η παροχή των απαραίτητων εγγυήσεων

Θα έπρεπε να αναλώσουμε πολλές σελίδες για να αναφερθούμε σε κάθε μια από τις παραπάνω παραμέτρους και πως η κάθε μια από αυτές επηρεάζει την τελική επιτυχία μιας θερμοπρόσοψης. Ενδεικτικά και για να αντιληφθούμε τη σημασία τους, ας αναλύσουμε το κριτήριο που αφορά την επιλογή του βέλτιστου για την περίσταση συστήματος θερμοπρόσοψης ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου.

Για παράδειγμα όλα τα συστήματα μας δίνουν θερμομόνωση, αλλά:

  • Άλλες είναι οι απαιτήσεις μιας ιδιωτικής απομονωμένης κατασκευής και άλλες οι απαιτήσεις σε ένα νοσοκομείο από πλευράς πυρπροστασίας.
  • Άλλες οι απαιτήσεις μιας κατασκευής σε μια ήσυχη γειτονιά και άλλες μπροστά σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας από πλευράς ηχομόνωσης.
  • Άλλες είναι οι απαιτήσεις θερμομονωσης σε μια κατοικία μπροστά στη θάλασσας με συνθήκες μεγάλης σχετικής υγρασίας.
  • Άλλες οι απαιτήσεις μηχανικών αντοχών σε κρούση και διάτρηση σε ένα κτήριο μέσα σε αστικό περιβάλλον.
  • Άλλες οι απαιτήσεις για την αντοχή στον ήλιο σε μεγάλα υψόμετρα κ.ο.κ….

Η επιλογή λοιπόν του καλύτερου κατά περίπτωση συστήματος θερμοπρόσοψης δεν είναι μια εύκολη και αυτονόητη υπόθεση. Απαιτεί επιστημονική γνώση σύνθετων δεδομένων όσον αφορά τα λειτουργικά χαρακτηρίστηκα της κάθε επιλογής. Και πρέπει πρωτίστως να πάψουμε να μιλάμε μόνο για το «τι λεφτά έχει και πόσο κάνει». Για παράδειγμα, κανένας μας δεν αγοράζει αυτοκίνητο κοιτώντας μόνο τα κυβικά εκατοστά. Γιατί μια Mercedes μπορεί να έχει τα ίδια κυβικά με ένα αγροτικό αλλά άλλη δουλειά κάνει το ένα αυτοκίνητο και άλλη το άλλο.

Συνεπώς, είναι εύλογο να τονίζουμε πως η επιλογή ενός φθηνού κατασκευαστή σήμερα μπορεί να σας στοιχίσει πολύ ακριβά αύριο.