INSULATION

Οι υπόγειες κατασκευές υπογείων και φρεατίων βρίσκονται σε συνθήκες μόνιμης παρουσίας υγρασίας από τον μεταβλητό υδροφόρο ορίζοντα. Αποτελούν από τα πλέον απαιτητικά έργα με ειδικές απαιτήσεις όχι μόνο ως προς την ποιότητα στεγανοποίησης αλλά και ως προς την προστασία του σκυροδέματος από διάβρωση. Οι όποιες επεμβάσεις στεγανοποίησης και θερμομόνωσης πρέπει να προβλέπεται στο στάδιο της κατασκευής καθώς το κόστος αποκατάστασης σε μη στεγανές υπόγειες κατασκευές που λειτουργούν είναι υψηλό. Η στεγανοποίηση πρέπει να εκτελείται ανεξάρτητα της ύπαρξης υψηλού υδροφόρου ορίζοντα, καθώς τα νερά μπορούν να προέρθουν από σπασμένους αγωγούς και αποχετεύσεις.

Αντίστροφα με τα υπόγεια και τα φρεάτια, στις περιπτώσεις των δεξαμενών και των πισίνων η απαίτηση είναι η συγκράτηση του νερού εντός της στεγανολεκάνης.

Στις περιπτώσεις των δεξαμενών οι απαιτήσεις ποικίλουν ανάλογα με το είδος του ρευστού π.χ. πόσιμο νερό, νερό αποβλήτων, κτλ., όπου στην πρώτη περίπτωση απαιτείται στεγανή επίστρωση χωρίς επικίνδυνες ουσίες που μπορούν να περάσουν στο πόσιμο νερό, ενώ στην δεύτερη απαιτείται αντοχή σε χημικές επιδράσεις και μεταβλητό pH.

Στις πισίνες οι απαιτήσεις σχετίζονται και με την αντοχή στα καθαριστικά της πισίνας, το θαλασσινό νερό κτλ., αλλά και με το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και την αντοχή στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Υπόγεια—φρεάτια—δεξαμενές—πισίνες
skar10
skar11
skar12
skar13
skar14
skar15