Μη πιστοποιημένα συνεργεία στη μόνωση έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών και αλλεπάλληλων λαθών από άγνοια.

Για να γίνεται η ομαλή εξάχνωση της εγκλωβισμένης υγρασίας στη ταράτσα.

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι όχι. Η τοποθέτηση πλακιδίων με αρμολόγηση δεν μπορεί να θεωρηθεί αδιάβροχη ή καλύτερα όχι επαρκώς έτσι ώστε να εγγυάται μια αποτελεσματική στεγανοποίηση ενάντια στη διείσδυση της υγρασίας στον από κάτω όροφο. Αυτό ισχύει για όλες περιπτώσεις, ακόμα και όταν το στρώσιμο των πλακιδίων έχει σχεδιαστεί και γίνει με τον σωστό τρόπο. Αν θέλουμε μια εγγυημένα στεγανή ταράτσα είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί μια αδιάβροχη επίστρωση κάτω από τα πλακάκια. Αυτή η αρχή εκφράζεται στα πιο πρόσφατα διεθνή στάνταρτς.

Σε κάθε περίπτωση πριν την στεγανοποίηση θα πρέπει να ελεγχθούν οι κλίσεις του δώματος. Όταν δεν είναι μεγαλύτερες από 2% θα πρέπει να προηγηθεί τοποθέτηση ελαφροσκυροδέματος που θα εξασφαλίσει κατάλληλες κλίσεις για την ταχεία απορροή των όμβριων υδάτων. Επίσης πιθανή είναι η αλλαγή παλαιών υδρορροών ή και η προσθήκη επιπλέον εάν αυτές δεν είναι σε καλή κατάσταση ή δεν επαρκούν.

Τον χειμώνα:

Πολύ μικρές απώλειες θερμότητας έτσι ώστε εύκολα να έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία, χωρίς μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρισμού ή πετρελαίου. Ειδικά απο την ταράτσα ένα σπίτι χάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμικής ενέργειας. Με μια σωστή μόνωση κερδίζουμε σχεδόν όλη αυτή την ενέργεια.
Αποφυγή μυκήτων (μαυρίλες) στις γωνίες του ταβανιού, στα δοκάρια και στις κολώνες που οφείλονται στη συμπύκνωση υδρατμών στην κρύα επιφάνεια.
Μεγάλη οικονομία πετρελαίου ή ρεύματος.
Σταθερή θερμοκρασία του χώρου μας, ανεξάρτητα από τις έντονες εξωτερικές διακυμάνσεις.

Το καλοκαίρι:

Πολύ μικρή είσοδο θερμότητας από τις μονωμένες επιφάνειες, έτσι ώστε εύκολα να έχουμε δροσιά, με λιγότερη βοήθεια κλιματιστικών.

Υπάρχει. Μπορεί να προέρχονται από εσωτερικές συμπυκνώσεις υδρατμών. Τέτοια φαινόμενα συναντιούνται όχι σπάνια. Αν αυτή είναι η αιτία, το σύμπτωμα θα είναι νοτισμένες επιφάνειες που καλύπτονται με μαυροπράσινη μούχλα. Αν η υγρασία προέρχεται από τη διεισδύουσα βροχή, τότε θα υπάρχουν κηλίδες υγρασίας με λευκή σκόνη (άλατα) στα άκρα τους και τα χρώματα θα έχουν τάση προς αποκόλληση.

Να προτιμήσετε την ψηφίδα. Εν ολίγοις το αλουμίνιο χρειάζεται πολύ καλές κλίσεις που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πουθενά και είναι λιγότερο βατό από την ψηφίδα.
Επίσης, όχι ασφαλτοπανο με αλουμίνιο σε παραθαλάσσιες περιοχές!

Συσσωρευμένη υγρασία στο εσωτερικό του τοίχου, η οποία βγαίνοντας προς τα έξω παρασύρει άλατα από το σοβά ή από το μπετό.
Αυξημένη υγρασία περιβάλλοντος, η οποία εισχωρεί στη τοιχοποïία και στη συνέχεια βγαίνοντας προς τα έξω παρασύρει άλατα από το σοβά ή από το μπετό.
Άλατα τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί πριν την επαναβαφή της επιφάνειας.
Άλατα του σοβά ή του μπετόν, τα οποία δεν έχουν υδρολυθεί και μεταφέρονται στην εξωτερική επιφάνεια του τοίχου.
Τριχοειδείς ρωγμές από τις οποίες εισχωρεί υγρασία, η οποία βγαίνοντας παρασύρει άλατα και τα εναποθέτει στην εξωτερική επιφάνεια του τοίχου.

Τα ασφαλτόπανα ή ασφαλτικές μεμβράνες είναι στεγανωτικά φύλλα πάχους συνήθως 3-5 χιλιοστών (στην ούγια) που διατίθενται σε μορφή ρόλων συνήθως διαστάσεων 8x1m ή 10x1m (ανάλογα με το βάρος τους).
Η κύρια μάζα τους αποτελείται από εξευγενισμένη άσφαλτο βελτιωμένη με πολυμερείς ουσίες όπως το SBS και το APP. Αυτή η μάζα πλαισιώνει τον κεντρικό πυρήνα του ασφαλτοπάνου που λέγεται οπλισμός και δίνει το ασφαλτόπανο μηχανικές αντοχές. Ένα ασφαλτόπανο χωρίς οπλισμό θα τρυπούσε και θα κοβόταν πολύ εύκολα.

Ο λόγος είναι ότι συνδυάζουν την οικονομία με την επάρκεια και την αξιοπιστία. Διατίθενται και εφαρμόζονται σε λογικές τιμές και η στεγανοποίηση που παρέχουν είναι αξιόπιστη και διατηρεί τη λειτουργικότητά της για πολλά χρόνια (συνήθως 10-15 χρόνια).

Επιτρέπεται να γίνονται συνήθεις εργασίες συντήρησης αλλά πάντα με τη δέουσα προσοχή. Προσοχή όμως σε καμία περίπτωση δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ταράτσα σας για roof garden χωρίς να υπάρχει πρόσθετη επικάλυψη προστασίας.

Η μούχλα οφείλεται στη συμπύκνωση των υδρατμών του χώρου. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν η σχετική υγρασία αυξάνει και πλησιάζει την περιοχή του κορεσμού, τότε αρχίζει να παρατηρείται συμπύκνωση. Δηλαδή, ο υδρατμός από αέριο γίνεται νερό που κινδυνεύει να παγώσει. Η συμπύκνωση προέρχεται αποκλειστικά από την ψύξη του αέρα. Ο ζεστός αέρας ψύχεται μόλις έρθει σε επαφή με τους κρύους τοίχους, δάπεδα, οροφές και υγροποιείται. Η υγρασία που οφείλεται στην συμπύκνωση εμφανίζεται σε πάρα πολλές κατασκευές, δημιουργεί μούχλες, μαυρίλες και ανθυγιεινό περιβάλλον. Το χειμώνα παρουσιάζεται σε χώρο που δεν έχει θερμονωμένους τοίχους, δοκάρια από μπετόν, πλάκες οροφής, δάπεδα κλπ.

Καλύτερα είναι να πραγματοποιείται εξωτερικά γιατί εκμεταλλευόμαστε τη θερμοχωρητικότητα των δομικών στοιχείων και προστατεύουμε το κτίριο από τις καιρικές συνθήκες

Γιατί εξωτερικά εξοικονομούμε έως και 28% ενέργεια λόγω της αποφυγής θερμογεφυρων με τη χρήση των μονωτικών πλακών 5 cm πάχους.

Ναι με την χρήση ειδικών βυσμάτων ουπατ όπου υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο αναλόγως το βάρος και το μέγεθος που θέλουμε να στερεώσουμε.

Μπορούμε εφόσον κατά την εφαρμογή του συστήματος προηγηθεί μηχανική στερέωση πάνω από το πρώτο χέρι σοβά με πλέγμα και το βάρος της πέτρας να μην υπερβαίνει τα 35 κιλά ανά τ.μ.

Υπέρυθρη θερμογραφία είναι η επιστήμη της λήψης και της ανάλυσης θερμικών πληροφοριών χρησιμοποιώντας συσκευές θερμικής απεικόνισης (θερμογραφικές κάμερες) σε διαδικασίες μη καταστροφικών ελέγχων χωρίς καμία επαφή με το υπό-εξέταση αντικείμενο.

Δεν χρειάζεται να έρθουμε σε επαφή με το υπό-εξέταση αντικείμενο. Οι θερμικοί αισθητήρες «βλέπουν» από απόσταση.

Δεν δημιουργείται κανένας κίνδυνος για τον χρήστη και ο έλεγχος δεν είναι καταστροφικός για το υπό-εξέταση αντικείμενο .
Είναι δυνατή η άμεση σύγκριση δύο διαφορετικών περιοχών του στόχου.
Τα θερμογραφήματα μπορούν να επεξεργαστούν περαιτέρω σε Η/Υ για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Όλες οι ενέργειες γίνονται σε πραγματικό χρόνο.
Μπορούμε να χειριστούμε σταθερούς αλλά και κινούμενους στόχους.
Μπορούμε να δούμε άμεσα τις φαινόμενες θερμικές διαφοροποιήσεις των στοχευόμενων περιοχών.

  1. Εντοπισμός υγρασίας
  2. Εισροή υδάτων σε δώμα
  3. Εισροή υδάτων σε τοιχοποιία
  4. Εντοπισμός διαρροών στο υδραυλικό σύστημα του κτιρίου
  5. Εντοπισμός και έλεγχος εγκιβωτισμένων σωληνώσεων
  6. Έλεγχος ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
  7. Έλεγχος μηχανολογικού εξοπλισμού
  8. Έλεγχος πληρότητας της μόνωσης
  9. Έλεγχος απόδοσης της μόνωσης
  10. Έλεγχος κυκλοφορίας αέρα
  11. Έλεγχος διαρροών αέρα
  12. Αποτύπωση ενεργειακών απωλειών σε θερμικές εικόνες
  13. Εκτίμηση εξοικονόμησης ενέργειας μετά από επισκευή φθορών που εντοπίστηκαν ή μετά από θερμομόνωση ή θερμοπρόσοψης

Για την ηχομόνωση μεταξύ δύο γειτονικών χώρων χρησιμοποιείται ως πλήρωση στα ενδιάμεσα χωρίσματα (γυψοσανίδα ή διπλή τοιχοποιία) ειδικό ηχοαπορροφητικό υλικό.

Οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές απαιτήσεις στα κτίρια (κατοικίες, νοσοκομεία, κέντρα διασκέδασης, κτλ.) επιβάλουν κατασκευαστικές λύσεις που μεταξύ άλλων οφείλουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ηχομόνωσης από θορύβου που μεταφέρονται εύκολα μέσω των δομικών στοιχείων. Σε δάπεδα μεταξύ ορόφων το πρόβλημα του ήχου επιλύεται με την κατασκευή πλωτού δαπέδου με ενδιάμεση στρώση από φύλλο εξηλασμένου πολυαιθυλενίου καθώς και ειδικά ηχομονωτικά ελαφροσκυροδέματα. Το εξηλασμένο πολυαιθυλένιο χρησιμοποιείται τόσο για ξύλινα δάπεδα όσο και για δάπεδα πλακιδίων και μαρμάρων.

  1. Υψηλή αισθητική: Το χρωματολόγιο αποτελείται από 12 κλασσικά χρώματα, 4 μοντέρνα και 4 παστέλ. Όλα τα εξαρτήματα από αλουμίνιο του ίδιου χρώματος.
  2. Υψηλή αντοχή και ανθεκτικότητα: Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες του αλουμινίου του επιτρέπουν να αντιστέκεται στις μηχανικές πιέσεις (διάτρηση) και στην έκθεση δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες και διαβρωτικούς παράγοντες (οξείδωση) εξασφαλίζοντας τέλεια προσαρμογή στις διάφορες εξωτερικές χρήσεις.
  3. Στεγανότητα: Όλα τα εξαρτήματα είναι κουμπωτά και στεγανά μεταξύ τους και δεν επηρεάζονται από ακραίες διαφορές θερμοκρασίας.
  4. Σταθερότητα: Η τεχνική μορφοποίησης που χρησιμοποιείται για τις υδρορροές και τους σωλήνες απορροής υδάτων δίνουν στο υλικό μια ασύγκριτη μηχανική ανθεκτικότητα.
  5. Οικονομία: Εύκολη και γρήγορη κατασκευή και τοποθέτηση, άρα συνολική μείωση του κόστους.

Ένα σύστημα όπου χρησιμοποιείται ως βασικό υλικό το σκυρόδεμα, για να επιτύχουμε πλακοστρώσεις μονολιθικές, χρωματιστές, καλής αισθητικής με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Μακρά διάρκεια ζωής, χωρίς συντήρηση, ανθεκτικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες, στις λιπαρές ουσίες, τον παγετό, τα οξέα, τα άλατα, στις υπέρυθρες και υπεριώδεις ακτίνες, αδιάβροχο, σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων με εύκολη,γρήγορη και οικονομική κατασκευή.

Με τον όρο Βιομηχανικά Δάπεδα αναφέρονται τα δάπεδα εκείνα με Ειδικές Απαιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα τα Bιομηχανικά Δάπεδα διακρίνονται για τις Αντοχές τους, τις ιδιότητές τους καθώς και την Αισθητική τους.

Το ΠΕΑ είναι ένα αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΚΑ έγγραφο που εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή (ο οποίος έχει ενταχθεί σε ειδικό Μητρώο) και στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Με το ΠΕΑ το κάθε κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία (υπάρχουν εννέα κατηγορίες, από Α+ έως Η), ενώ ο Επιθεωρητής καταγράφει και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.

Η έκδοση του ΠΕΑ απαιτείται για όλα τα κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 50 τμ, των βασικών χρήσεων (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κλπ), ως εξής: – Νέα και ριζικά ανακαινιζόμενα: Με το πέρας της κατασκευής κάθε νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου. Υφιστάμενα: – Από 09.01.2011: για κάθε πώληση-αγορά ενιαίου κτιρίου και πώληση-αγορά τμήματος κτιρίου (πχ διαμέρισμα), καθώς και ενοικίαση αλλά μόνο στην περίπτωση ενιαίου κτιρίου. – Από 9.7.2011: για την ενοικίαση τμήματος κτιρίου για κατοικία (πχ διαμέρισμα) και για επαγγελματική στέγη. – Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική και για την ένταξη κτιρίων κατοικίας στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».

Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική ΜΟΝΟ για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανεώσεις υφισταμένων συμβάσεων.

Η συνολική επιφάνεια ενός κτιρίου είναι το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του κτιρίου, όπως αυτά προσμετρούνται στην οικοδομική άδεια (σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης), καθώς επίσης και τα τετραγωνικά του κτιρίου που έχουν νομιμοποιηθεί ή τακτοποιηθεί με τις ισχύουσες διατάξεις (πχ κλειστός ημιυπαίθριος).

Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για τις εξής περιπτώσεις: – για κτίριο (ενιαίο ή τμήμα του) με συνολική επιφάνεια μικρότερη ή ίση των 50τμ (πχ ένα διαμέρισμα με επιφάνεια μικρότερη ή ίση των 50τμ) – για κτίρια με χρήσεις: βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εργαστηρίου, αποθήκης, στάθμευσης αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων.

Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ τα διατηρητέα κτίρια και οι παραθεριστικές κατοικίες (με διαμονή μικρότερη των τεσσάρων μηνών).

  • Στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, το οποίο έχει αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr και στο πεδίο «Επιθεώρηση / Ενεργειακή Επιθεώρηση / Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών»
  • Στις Τράπεζες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» – Στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Για περιπτώσεις κατοικιών:

  • Όταν επιθεωρείται ολόκληρη πολυκατοικία: 1,0 ευρώ/τμ (ελάχιστο κόστος 200 ευρώ) – Όταν επιθεωρείται τμήμα κτιρίου κατοικίας (διαμέρισμα): 2,0 ευρώ/τμ (ελάχιστο κόστος 150 ευρώ)
  • Όταν επιθεωρείται μονοκατοικία: 1,5 ευρώ/τμ (ελάχιστο κόστος 200 ευρώ) Για άλλες περιπτώσεις κτιρίων (πχ γραφεία) – έως 1000 τμ: 2,5 ευρώ/τμ (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ) – πάνω από 1000τμ: 2,5 ευρώ/τμ για τα πρώτα 1000τμ και 1,5 ευρώ/τμ για τα υπόλοιπα τμ

Σε κάθε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ. Για την κατάρτιση της πράξης αγοραπωλησίας, ο συμβολαιογράφος ελέγχει την εγκυρότητα του ΠΕΑ από το πληροφοριακό σύστημα του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων του ΥΠΕΚΑ www.buildingcert.gr και υποχρεούται αφενός να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και αφετέρου να προσαρτήσει το έντυπο – απόσπασμα ΠΕΑ, που εκδίδεται από το παραπάνω πληροφοριακό σύστημα και περιέχει τα βασικά στοιχεία του ΠΕΑ. Επίσης, η «υλική» πράξη της παράδοσης – παραλαβής του ΠΕΑ δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους ενώπιον συμβολαιογράφου, συντάσσεται δε και υπογράφεται σχετική πράξη.

Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου (ενιαίου ή τμήματος) για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του ή έχει αρχίσει μεν, αλλά είναι ημιτελής, μπορεί να καταρτιστεί η συμβολαιογραφική πράξη αγοραπωλησίας και η μετεγγραφή του στο υποθηκοφυλακείο χωρίς την έκδοση ΠΕΑ. Ωστόσο, η έκδοση ΠΕΑ απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής του κτιρίου, το οποίο παραδίδεται στον αγοραστή με «υλική» πράξη παράδοσης -παραλαβής ΠΕΑ, η οποία δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους ενώπιον συμβολαιογράφου και συντάσσεται και υπογράφεται σχετική πράξη.

Στο Παράρτημα του κατάλογου οδηγιών της Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής αναφέρονται κάποιες ενδεικτικές συστάσεις για τον περιορισμό των Θερμικών και Ψυκτικών φορτίων. Συγκεκριμένα η επέμβαση που προτείνεται όσον αφορά το κτιριακό κέλυφος είναι η θερμομόνωση των δομικών στοιχείων του κελύφους που έρχονται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα ή με μη θερμαινόμενους χώρους, όπου υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής. Η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης γίνεται πλέον με εύκολο και ασφαλή τρόπο. Κατά κανόνα η εξωτερική θερμομόνωση απαιτεί υλικά που δεν προσβάλλονται από την υγρασία και έχει το πλεονέκτημα του περιορισμού των θερμογεφυρών που δημιουργούνται κυρίως στις συναρμογές των δομικών στοιχείων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης υγρασίας από συμπύκνωση των υδρατμών. Η θερμομόνωση των επιστεγάσεων είναι σημαντικά αποδοτική για τον περιορισμό των θερμικών απωλειών, ιδιαίτερα για κτίρια χαμηλού ύψους. Σε υφιστάμενα κτίρια με επίπεδες επιστεγάσεις (δώματα) προτείνεται το σύστημα ανεστραμμένου δώματος (διαμόρφωση κλίσεων αν δεν υπάρχουν, στεγανοποίηση επιφάνειας, τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών απρόσβλητες από υγρασία και τέλος διαμόρφωση τελικής επιφάνειας από πλάκες επίστρωσης ή χαλίκια.

Για την ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία:

  1. Ανάθεση Ενεργειακής Επιθεώρησης: Η ανάθεση γίνεται από τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή του κτιρίου κατόπιν πρόσκλησης στον Ενεργειακό Επιθεωρητή. Κατά την ανάθεση, γίνεται η αρχική ενημέρωση από τον επιθεωρητή για τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και διατυπώνονται οι συμβατικές υποχρεώσεις του επιθεωρητή και του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Ο επιθεωρητής ενημερώνει τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή για τις πληροφορίες που θα χρειαστεί για τη διενέργεια της επιθεώρησης (π.χ. αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου ως κατασκευασθέντος, μελέτη θερμομόνωσης (αν υπάρχει), σχέδια Η/Μ εγκαταστάσεων, πιστοποιητικά και δελτία αποστολής υλικών, κ.α.). Επιπλέον, εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης στους εσωτερικούς κοινόχρηστους και ιδιόκτητους χώρους για την επιθεώρησή τους.
  2. Ηλεκτρονική Απόδοση Αριθμού Πρωτοκόλλου: Ο επιθεωρητής επισκέπτεται την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής www.buildingcert.gr, καταχωρεί τα γενικά στοιχεία του ακινήτου που πρόκειται να επιθεωρήσει και λαμβάνει ηλεκτρονικά έναν αριθμό πρωτοκόλλου από το πληροφοριακό σύστημα της Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. Ο συγκεκριμένος αριθμός πρωτοκόλλου συνοδεύει όλη τη διαδικασία μέχρι το πέρας της, καθώς και τα σχετικά έγγραφα που υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. και παραλαμβάνει ο ιδιοκτήτης.
  3. Προετοιμασία Ενεργειακής Επιθεώρησης- Συλλογή Στοιχείων Κτιρίου: Κατά το στάδιο αυτό συλλέγονται και διατίθενται στον επιθεωρητή τα απαραίτητα στοιχεία για το κέλυφος και τις εγκαταστάσεις του κτιρίου (π.χ. μελέτες και αρχιτεκτονικά σχέδια, σχέδια Η/Μ εγκαταστάσεων, λογαριασμοί ρεύματος, κ.α.). Επίσης, η προετοιμασία της ενεργειακής επιθεώρησης, μπορεί να περιλαμβάνει και την ενημέρωση του επιθεωρητή για τυχόν ιδιαίτερες ανάγκες των χρηστών του κτιρίου, τα σχέδια συντήρησης ή ανακαίνισης, τα προβλήματα εσωτερικού περιβάλλοντος κλπ.
  4. Επιθεώρηση Κτιρίου: Κατά την επιθεώρηση κτιρίου, συλλέγονται αναλυτικά τα στοιχεία για το υπό επιθεώρηση κτίριο κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης του ενεργειακού επιθεωρητή με τη βοήθεια των σχετικών εντύπων ενεργειακής επιθεώρησης. Ιδιαίτερα σε κτίρια μεγάλης επιφάνειας και σύνθετων Η/Μ εγκαταστάσεων, ο επιθεωρητής μπορεί να προβεί στη διεξαγωγή μετρήσεων ορισμένων μεγεθών με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού.
  5. Υπολογισμοί & Ανάλυση Αποτελεσμάτων: Για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης και της ενεργειακής κατάταξης του εξεταζόμενου κτιρίου κατά τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης, βασικό εργαλείο είναι το λογισμικό ΤΕΕ-Κ.ΕΝ.Α.Κ., το οποίο ενσωματώνει τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται στον Κ.ΕΝ.Α.Κ. και τις σχετικές ΤΟΤΕΕ και διατίθεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Με την εισαγωγή των δεδομένων στο λογισμικό και την εκτέλεση των υπολογισμών, προσδιορίζεται η ειδική ενεργειακή κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας (kWh/m2/έτος) του εξεταζόμενου κτιρίου, συγκρίνεται με την αντίστοιχη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου αναφοράς και κατατάσσεται το εξεταζόμενο κτίριο σε μια ενεργειακή κατηγορία. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση των αποτελεσμάτων των υπολογισμών, ο επιθεωρητής διατυπώνει προτάσεις εναλλακτικών σεναρίων βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου. Για τα νέα ή ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια, ο επιθεωρητής ελέγχει, επίσης, την πιστή εφαρμογή της μελέτης ενεργειακής απόδοσης κατά την κατασκευή του κτιρίου, διασταυρώνοντας π.χ. τις ποσότητες των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν (από τα δελτία αποστολής) και τις ιδιότητές τους (από τα πιστοποιητικά που τα συνοδεύουν), σε σχέση με αυτά που προέβλεπε η μελέτη.
  6. Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (Π.Ε.Α.): Με την ολοκλήρωση των υπολογισμών, ο επιθεωρητής υποβάλλει ηλεκτρονικά στην Ε.Υ.Ε.Π.ΕΝ. το αρχείο δεδομένων (xml), το οποίο καταχωρείται, επίσης ηλεκτρονικά, στο Αρχείο Επιθεώρησης Κτιρίων και εκδίδεται το Π.Ε.Α., το οποίο και παραδίδεται στον ιδιοκτήτη/διαχειριστή του κτιρίου.