Ktiria Vasiko 600 X 434 600×434

Χαμηλή φορολογία για τα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Χαμηλή φορολογία για τα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης – Η πρόταση του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες

«Μπόνους» μειωμένης αντικειμενικής αξίας για τα κτίρια που καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο «Εθνικό Σχέδιο αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας» που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

energeiaki-anabathmisi

Ο προσανατολισμός των κατασκευών κτιρίων σε λύσεις χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας της ΕΕ, καθώς τα κτίρια είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στην ΕΕ (40 % του συνόλου). Η σχετική Οδηγία (2010/31/EU) προβλέπει  ότι

-έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και

-μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018 τα νέα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες αρχές ή είναι ιδιοκτησίας τους να αποτελούν κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Υποχρεώνει επίσης τα κράτη μέλη να καταρτίζουν εθνικά σχέδια αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Σε αυτό το σχέδιο που εκπόνησε το ΥΠΕΝ και εστάλη το Δεκέμβριο στην Κομισιόν περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η πρόταση για «Σύνδεση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου με την αντικειμενική του αξία», που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης θα έχουν μειωμένες φορολογικές επιβαρύνσεις κατοχής και μεταβίβασης των συγκεκριμένων κτιρίων. Η πρόταση αποσκοπεί αφενός στο να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αφετέρου να λυθεί το πρόβλημα που προκύπτει από το γεγονός ότι στα μισθωμένα κτίρια το οικονομικό όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας το απολαμβάνει ο ενοικιαστής και όχι ο ιδιοκτήτης, που καλείται να κάνει τις σχετικές δαπάνες.

Προτάσεις

Οι προτάσεις του ΥΠΕΝ περιλαμβάνουν ακόμη ενημερωτικές εκστρατείες για την εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, πιλοτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια έκθεση καθορίζονται τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό ενός κτιρίου ως «σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας» ,που είναι:

α) Για τις νέες κατοικίες, ανώτατο όριο χρήσης πρωτογενούς ενέργειας 80 kWh/m2.a, με ελάχιστη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 60%.

β) Για τις υφιστάμενες κατοικίες, ανώτατο όριο χρήσης πρωτογενούς ενέργειας 95 kWh/m2.a, με ελάχιστη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 50%.

γ) Για τα νέα κτίρια τριτογενούς τομέα, ανώτατο όριο χρήσης πρωτογενούς ενέργειας 85 kWh/m2.a, με ελάχιστη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 20%.

δ) Για τα υφιστάμενα κτίρια τριτογενούς τομέα, ανώτατο όριο χρήσης πρωτογενούς ενέργειας 90 kWh/m2.a, με ελάχιστη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 15%.

 

Το χαρτοφυλάκιο της ΚGreen προσφέρει το πιο ολοκληρωμένο φάσμα «πράσινων υπηρεσιών και προϊόντων 4 ALL» στην Ελλάδα, που βρίσκουν εφαρμογή σε οικιακό & σε επαγγελματικό επίπεδο. Ενημερωθείτε και μάθετε περισσότερα στο site της kgreen.gr.

 

Πηγή: ecopress.gr