εξοικονομώ Κριμάτογλου

ΥΠΕΝ: Ετοιμάζεται το νέο “Εξοικονομώ 3” για το 2020, με νέα ονομασία

Προετοιμάζεται το νέο “Εξοικονομώ 3” για το 2020, που ίσως όμως να έχει κάποια άλλη ονομασία,  με στόχο κάθε χρόνο έως το 2030 τουλάχιστον  50-55 χιλ. κατοικίες να αναβαθμίζονται ενεργειακά, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ.

Ο υπουργός  Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στο 14ο κλαδικό συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονικές Κατασκευές» στο Ζάππειο στην ενότητα του συνεδρίου “Ανάπτυξη Ενεργειακής Κουλτούρα”, αναφέρθηκε στο θέμα των ενεργειακών αναβαθμίσεων των κατοικιών, το οποίο πλέον για το υπουργείο, όπως τόνισε, είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας, με συνεχόμενα προγράμματα και με στόχο κάθε χρόνο 50-55 χιλ. τουλάχιστον κατοικίες να αναβαθμίζονται ενεργειακά.

Δεσμεύθηκε ότι κάθε χρόνο θα διατίθενται για τον σκοπό αυτό τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, αλλά θα αναζητούνται και άλλοι πόροι ώστε ο στόχος να φθάνει το 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τους συνέδρους ότι ήδη προετοιμάζεται το νέο “Εξοικονομώ 3” για το 2020, που ίσως όμως να έχει κάποια άλλη ονομασία.

Ο πρώην υπουργός ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης που πήρε τον λόγο μετά τον κ. Χατζηδάκη, τόνισε ότι είναι εθνική ανάγκη η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και η εξοικονόμηση ενέργειας από τον ενεργοβόρο σήμερα κτιριακό τομέα και θα πρέπει ο στόχος της κυβέρνησης να μην πέσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα διαθέσιμα κονδύλια που θα αναζητηθούν και από άλλες πηγές.

Ο κ. Μανιάτης, μίλησε ακόμη και για το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας την ανάγκη οι δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που θα αφαιρούνται από τον φόρο, να μην περιλαμβάνουν μόνο το κόστος των υπηρεσιών όπως συζητείται, αλλά το σύνολο της δαπάνης με τα υλικά, διότι σε άλλη περίπτωση πάλι θα υπάρχουν “μαύρες” συναλλαγές.

Πηγή: ecopress.gr