Kefiap

Ο ρόλος της θερμομόνωσης το καλοκαίρι

Οι μέσες ετήσιες τιμές εντάσεως ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή της Ευρώπης κυμαίνονται από 870 kWh/m² στη Σκωτία και αυξάνονται στην Ελλάδα σε τιμές από 1.50kWh/m² έως 1.75 kWh/m².

 


Κατά συνέπεια για την επίτευξη το καλοκαίρι στην Ελλάδα του επιθυμητού δροσισμού είναι αναγκαία η χρήση υψηλών ψυκτικών φορτίων. Για τον περιορισμό των ενεργειακών αναγκών ψύξης σημαντικό ρόλο παίζει η μόνωση με τη μέθοδο των «ψυχρών οροφών».

 
Ως ψυχρή οροφή ορίζεται ένα σύστημα ηλιοπροστασίας της οροφής ικανό να ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και να κρατά την οροφή δροσερή υπό τον ήλιο. Αυτό επιτυγχάνεται με την παράλληλη χρήση θερμομονωτικών και ειδικών βαφών, που ονομάζονται «ψυχρά υλικά» και που έχουν ως ιδιότητα να ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στην ατμόσφαιρα. Έτσι η στέγη παραμένει δροσερή και η ποσότητα της θερμότητας που μεταφέρεται στο κτήριο μειώνεται, διατηρώντας κατά συνέπεια μια πιο δροσερή και σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

 
Η υψηλή ανακλαστικότητα και ο υψηλός συντελεστής εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας των ψυχρών υλικών βοηθούν ώστε οι οροφές να απορροφούν λιγότερη θερμότητα και να παραμένουν έως και 28-33°C ψυχρότερες από τις συμβατικές οροφές, κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου.

 

Ενδεικτικά μια ψυχρή οροφή είναι σε θέσει να παρουσιάζει επιφανειακή θερμοκρασία 25°C τη στιγμή που συμβατικές οροφές φθάνουν σε θερμοκρασίες πλησίον των 58°C. Στο εσωτερικό η θερμοκρασία είναι περίπου 20°C μικρότερη από ένα ίδιο κτήριο χωρίς ανακλαστική επίστρωση, ενώ σε επίπεδο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη αυτή μπορεί να φθάσει σε ποσοστό έως και 20%.

 
Συνολικά τα οφέλη από μια ψυχρή οροφή μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

 
1. Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του ενεργειακού κόστους, λόγω μείωσης της χρήσης κλιματιστικών.
Βελτίωση συνθηκών θερμικής άνεσης για τους χρήστες του κτηρίου.
2. Μείωση αναγκών συντήρησης και κόστους επισκευών, λόγω επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του των στεγανοποιητικών υλικών.
3. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τις κλιματιστικές μονάδες, λόγω μείωσης των ψυκτικών φορτίων.

 
Ένα από τα πλέον αξιόπιστα συστήματα ψυχρών οροφών είναι το CarbonrgPlusSystem της KGreen του Ομίλου ΚΡΙΜΑΤΟΓΛΟΥ.

 

Ο Όμιλος ΚΡΙΜΑΤΟΓΛΟΥ κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της μόνωσης. Αναγνωρίζεται σήμερα ως μια από τις ιστορικές εταιρίες του κλάδου, με την υψηλότερη τεχνογνωσία στην εφαρμογή προηγμένων συστημάτων θερμομόνωσης και στεγανοποίησης και απολαμβάνει την υπεροχή που της εξασφαλίζουν τα 50 χρόνια επιτυχημένων εφαρμογών μόνωσης σε όλη την Ελλάδα.

Το CarbonrgPlusSystem έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις Ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες προκειμένου η θερμική μάζα του δώματος να προσφέρει μειωμένη ταχύτητα θερμοεισδοχής. Για παράδειγμα, όταν το καλοκαίρι η θερμοκρασία το μεσημέρι ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και το βράδυ πέφτει, το CarbonrgPlusSystem εξασφαλίζει ένα παράγοντα καθυστέρησης 10 ωρών. Οπότε, η ανάγκη για χρήση κλιματιστικού μετατοπίζεται προς τις πρώτες απογευματινές όταν δηλαδή ήδη έξω έχει αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία μειώνοντας συνολικά την απαίτηση για ψύξη.

 
Το CarbonrgPlusSystem εντάσσεται στις επιλέξιμες δαπάνες για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ καθώς είναι ένα σύστημα «παντός καιρού» μειώνοντας τις απαιτήσεις θέρμανσης τον χειμώνα σε ποσοστά τουλάχιστον 38% και τις απαιτήσεις για ψύξη το καλοκαίρι σε ποσοστά τουλάχιστον 19 %.