Roof Garden

Φυτεμένο δώμα στην Ελλάδα πλεονασμός ή αναγκαιότητα

Η ιδέα της κατασκευής κήπου στο δώμα (ταράτσα) ενός κτιρίου, ο οποίος λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου στο αστικό περιβάλλον και συχνά ονομάζεται ταρατσόκηπος, ξεκίνησε από την Κεντρική Ευρώπη και αποτελεί μια εξαιρετική λύση μόνωσης. Σε αντίθεση βέβαια με αυτό που νομίζουν πολλοί, η μόνωση δεν προέρχεται αποκλειστικά από την ύπαρξη του χώματος και το φυτών, αντίθετα το φυτεμένο δώμα είναι ένα καλά θερμομονωμένο και στεγανοποιημένο δώμα με σύγχρονα και υψηλής ποιότητας υλικά, όπου το τελείωμα με τις ειδικές στρώσεις αποστράγγισης των ομβρίων υδάτων, το χώμα φύτευσης και τα φυτά εξασφαλίζουν μια πρόσθετη μόνωση. Αν και η τεχνολογία για τα φυτεμένα δώματα αναπτύχθηκε στην Κεντρική Ευρώπη είναι μια ιδανική επιλογή περισσότερο για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, καθώς συγκριτικά με ένα δώμα που φέρει την ίδια θερμομόνωση αλλά δεν είναι φυτεμένο, μειώνει τα φορτία κλιματισμού και θέρμανσης σε ποσοστό έως 30% το καλοκαίρι και 10% τον χειμώνα, αντίστοιχα.

Σήμερα οι ταρατσόκηποι αποτελούν τη βασική επιλογή βιοκλιματικού σχεδιασμού από τα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία σε όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, αποτελώντας μια ισχυρή τάση της αγοράς η οποία αναμένεται σύντομα να εμφανίσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε επίπεδο προδιαγραφών. Οι μελετητές σε επίπεδο σχεδιασμού αντιλαμβάνονται τις πράσινες οροφές ως μια ολιστική τεχνική λύση μόνωσης με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη δεδομένου ότι μας προσφέρουν σκίαση, μόνωση, βιοποικιλότητα, αισθητική, έλεγχο στο θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, αποτελούν φυσικές μονάδες οξυγόνου καθώς  μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της φωτοσύνθεσης, δημιουργούν μία ασπίδα προστασίας με οξυγόνο για τους ενοίκους των κτηρίων και παράλληλα καθυστερούν την απορροή του βρόχινου νερού από μισή έως 2,5 ώρες, ανάλογα με την ένταση της βροχής και το πάχος του χώματος, μειώνοντας έτσι και την όποια πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο η κατασκευή ενός φυτεμένου δώματος δεν είναι απλή υπόθεση περιλαμβάνει μια σειρά από παραμέτρους και τεχνικά ζητήματα  που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις προτύπων, κανονισμών και υψηλού επιπέδου τεχνική κατάρτιση κατά την υλοποίηση. Ο σχεδιασμός ξεκινάει από τον έλεγχο της φέρουσας κατασκευής και την ικανότητά της να δεχτεί τα πρόσθετα φορτία του κήπου και περιλαμβάνει μια σειρά από πρόσθετα γεωτεχνικής φύσης ζητήματα που πρέπει να τηρηθούν.

Η KGreen του Ομίλου ΚΡΙΜΑΤΟΓΛΟΥ με εξειδικευμένο επιτελείο μηχανικών, αναλαμβάνει και υλοποιεί μοντέρνα έργα φυτεμένων δωμάτων εντατικής ή εκτατικής φύτευσης ακολουθώντας τις οδηγίες των Εθνικών Προτύπων και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επιπλέον, οι μονώσεις φυτεμένων δωμάτων της KGreen περιλαμβάνουν τεχνοοικονομιές μελέτες βασιζόμενες στη δομική φυσική, εστιασμένες στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της εκάστοτε κατασκευής, εξασφαλίζοντας την βέλτιστη απόδοση της μόνωσης για πολλές δεκαετίες. Ενώ για όσους το επιθυμούν η κατασκευή ενός φυτεμένου δώματος αποτελεί δράση που μπορεί να ενταχθεί στο επιδοτούμενο πρόγραμμα του Νέου Εξοικονομώ.

Με πάνω από 50 χρόνια επιτυχημένων μονώσεων η KGreen του Ομίλου ΚΡΙΜΑΤΟΓΛΟΥ αναγνωρίζεται σήμερα ως μια από τις ιστορικές εταιρίες του κλάδου, με την υψηλότερη τεχνογνωσία σε όλη την Ελλάδα στην κατασκευή ταρατσόκηπων στις αστικές περιοχές. Τα φυτεμένα δώματα που κατασκευάζονται από την KGreen οδηγούν στη βελτίωση της περιβαλλοντικής ποιότητας, παρέχοντας πολυάριθμα οικολογικά και οικονομικά οφέλη, συμπεριλαμβανόμενης της εξοικονόμησης ενέργειας, την αύξηση της διάρκειας ζωής των υλικών κάλυψης των στεγών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν ένα πιο αισθητικά ευχάριστο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ζήσει και να εργαστεί κανείς.

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής