Simasia Pistopoiisis

Η σημασία της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων στο κλάδο της μόνωσης

Η θερμομόνωση και η στεγανοποίηση αποτελούν δύο από τις βασικότερες εργασίες για τη θωράκιση του κτηριακού περιβλήματος από τις καιρικές επιδράσεις, τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Οι δύο αυτές εργασίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάτε από τον ορθό συνδυασμό τους, σε επίπεδο αλληλουχίας εργασιών και επιλογής υλικών. Κακές επιλογές στη στεγανοποίηση έχουν επιπτώσεις στη θερμομόνωση, όπως και κακή θερμομόνωση μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διάρκεια ζωής της στεγανοποίησης. Υπό αυτή λοιπόν την οπτική, μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε πως μια καλή στεγανοποίηση είναι και μια «καλή θερμομόνωση» και το αντίστροφο.

Εξάλλου, οι εργασίες θερμομόνωσης πραγματοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με εργασίες ξηράς δόμησης, όπως είναι η κατασκευή επενδύσεων τοίχων και οροφών, ενώ με δεδομένο πως η επιλογή του θερμομονωτικού υλικού σχετίζεται και με θέματα πυροπροστασίας, ασφάλειας, ηχομόνωσης και παθητικού αερισμού της κατασκευής, η εργασία τελικά της θερμομόνωσης καθιστάτε ιδιαίτερα σημαντική για την εξασφάλιση ενός ευρύτερου συνόλου λειτουργικών χαρακτηριστικών του κτηρίου.

Επιπρόσθετα, σε επίπεδο τεχνικών εργασιών θερμομόνωσης, ξηράς δόμησης και στεγανοποίησης, έχουν δημιουργηθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και έχουν τεθεί σε ισχύει, μια σειρά από νέα τεχνικά πρότυπα που αφορούν τον συνδυαστικό τρόπο εργασίας, την επιλογή και χρήση των υλικών. Το γεγονός αυτό από μόνο του καθιστά υποχρεωτική την κατάρτιση και πιστοποίηση του τεχνικού προσωπικού στον κλάδο της μόνωσης επί των συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών, για τους οποίους μάλιστα υπάρχει και σχετική ρητή αναφορά, για την κατά προτεραιότητα επιλογή καταρτισμένου και πιστοποιημένου συνεργείου στην εκτέλεση των έργων μόνωσης.

Η KGreen του Ομίλου Κριμάτογλου στην πολύχρονη ιστορία των 50 ετών της λειτουργίας της, κατανοώντας τη σημασία της πιστοποίησης στο κλάδο της μόνωσης επενδύει συστηματικά στην επιστημονική και τεχνική κατάρτιση και πιστοποίηση του τεχνικού της προσωπικού. Έτσι σήμερα η KGreen διαθέτει τεχνικό προσωπικό με πιστοποιημένες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες σε εργασίες θερμομόνωσης, ξηράς δόμησης και στεγανοποίησης, σύμφωνα με τα Ελληνικά Τεχνικά Πρότυπα του ΕΛΟΤ, από τους 3 σημαντικότερους φορείς πιστοποίησης – TUV AUSTRIA, DIN και DQS, και το τεχνικό προσωπικό της εργάζεται με επίγνωση της επιστήμης και των ορθών πρακτικών στην επίτευξη των εθνικών στόχων του 2020 για εξοικονόμηση ενέργειας, όσον αφορά στις ανακαινίσεις κτηρίων με υψηλές ενεργειακές καταναλώσεις καθώς και για την κατασκευή νέων κτηρίων «σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας».