Blog Post 8 9 2017

Θερμομόνωση από την εσωτερική πλευρά

Η θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων σε υφιστάμενα κτήρια αποτελεί μία από τις συνηθέστερες επεμβάσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια ως βασική εφαρμογή συναντάμε την τοποθέτηση της μόνωσης στην εξωτερική πλευρά του τοίχου, την λεγόμενη και ως θερμοπρόσοψη, η οποία προσφέρει μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα.

Εντούτοις, σε πολλές των περιπτώσεων η κατασκευή της θερμοπρόσοψης από την εξωτερική πλευρά είναι μία επέμβαση που δεν είναι πάντα εφικτό να πραγματοποιηθεί. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι η ύπαρξη από έξω μίας εμφανούς διακοσμητικής λιθοδομής, η πλήρη κάλυψη της επιφάνειας δόμησης και η αδυναμία επέκτασης σε διπλανό οικόπεδο κ.α. Στις περιπτώσεις αυτές πολύ συχνά συναντάμε την λανθασμένη εφαρμογή των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης από την εσωτερική πλευρά του κτηρίου. Μια τέτοια επιλογή είναι λανθασμένη, καθώς δημιουργεί προβλήματα σε επίπεδο, Ηχομόνωσης, Πυροπροστασίας αλλά και Λειτουργικότητας.
Η χρήση αφρωδών μονωτικών από την εσωτερική πλευρά όχι μόνο, δεν βελτιώνει την ηχομόνωση και την πυροπροστασία του τοίχου, αλλά την χειροτερεύει. Ακόμα και αν αλλάζαμε τον τύπο του μονωτικού σε πετροβάμβακα, για να επιλύσουμε το θέμα της ηχομόνωσης και πυροπροστασίας, παραμένουν άλυτα τα προβλήματα λειτουργικότητας που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η εφαρμογή μιας θερμοπρόσοψης από την εσωτερική πλευρά περιορίζει σημαντικά την ικανότητα καρφώματος αντικειμένων στον τοίχο, την τοποθέτηση βαριών φορτίων π.χ. ντουλαπιών και φυσικά περιορίζει τη μελλοντική δυνατότητα επεμβάσεων πίσω από τη μόνωση στη διέλευση δικτύων (ηλεκτρικών και υδραυλικών).
Ως ιδανική λύση για την θερμομόνωση από την εσωτερική πλευρά, ή αλλιώς εσωτερική θερμομόνωση, είναι η τοποθέτηση συστήματος ξηράς δόμησης με γυψοσανίδα και ο εγκιβωτισμός στον εσωτερικό σκελετό μόνωσης πετροβάμβακα. Η λύση αυτή παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

• Παράλληλα με την θερμομόνωση εξασφαλίζεται η πυροπροστασία και βελτιώνεται η ηχομόνωση του τοίχου.
• Μέσα από το σκελετό της γυψοσανίδας μπορούν να διέρχονται όλα τα δίκτυα ρεύματος και νερού.
• Πάνω στη γυψοσανίδα είναι δυνατή η τοποθέτηση βαριών φορτίων, όπως ντουλάπια, είδη υγιεινής κ.α.
• Μας δίνει τη δυνατότητα διακοσμητικών παρεμβάσεων στον τοίχο με την δημιουργία ιδιαίτερων κατασκευών με εσοχές, κρυφό φωτισμό κ.α.
• Ο πετροβάμβακας επιτρέπει τη βέλτιστη διαπνοή του τοίχου και τον παθητικό αερισμό της κατασκευής.