Best Value For Money

Μόνωση δώματος υπό τη φιλοσοφία: «Best value for money»

Τα δώματα αποτελούν τα πλέον ενεργοβόρα τμήματα μιας κατασκευής καθώς δέχονται άμεσα τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα καιρικά φαινόμενα βροχή, χιόνι, ήλιος και είναι αυτά που αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα μόνωσης. Έτσι η θερμομόνωση του δώματος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που επιδοτούνται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» καθώς μια ισχυρή θερμομόνωση περιορίζει τις θερμικές απώλειες το χειμώνα και την ανάγκη για ψύξη το καλοκαίρι, προσφέροντας οικονομία και υψηλή ποιότητα διαβίωσης.

Σύμφωνα με τον επίσημο οδηγό και τις απαιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ», ο ιδιοκτήτης παροτρύνεται να προβεί σε όσο το δυνατόν καλύτερη μόνωση, δηλαδή να επιτύχει θερμική αντίσταση  R>1,8 m2K/W προκειμένου να λάβει το μέγιστο της επιδότησης που είναι 29 €/m2 μόνωσης δώματος (για μονώσεις δώματος R≤1,8 m2K/W η επιδότηση περιορίζεται στα 20 €/m2). Παράλληλα, σύμφωνα μια άλλη παράγραφο του οδηγού, η πρόταση λαμβάνει καλή βαθμολογία και κατατάσσεται σε υψηλή προτεραιότητα προς έγκριση, όταν η επίτευξη της ισχυρής θερμομόνωσης (R>1,8 m2K/W) επιτυγχάνεται με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, το κράτος διασφαλίζει ότι με τα χρήματα που δίνει, ο ιδιοκτήτης λαμβάνει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και οικονομία για θέρμανση και ψύξη. Εξασφαλίζεται δηλαδή αυτό που λέμε «Best value for money»: η καλύτερη απόδοση για τα χρήματα που δαπανούμε.

Συνεπώς, είναι σημαντικό τα υλικά που θα επιλέξουμε για τη μόνωση του δώματος να έχουν υψηλότερη δυνατή απόδοση αλλά με το χαμηλότερο κατά το δυνατόν κόστος. Στην κατηγορία των υλικών αυτών εντάσσονται τα εξιδεικευμένα θερμομονωτικά ελαφροσκυροδέματα της σειράς CARBOBETON που έχουν μάλιστα βραβευτεί ακριβώς για την ιδιότητα τους αυτή από το  Βρετανικό Ινστιτούτο Καταγραφής Ποιότητας CQI.

Αποδοτικό  –   Αποτελεσματικό   –   Προτεινόμενο

Ειδικότερα, το ελαφροβαρές θερμομονωτικό ελαφροσκυρόδεμα CARBOBETON ΤΗΕΡΜ αποτελεί ένα έξυπνο προϊόν, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα στο δώμα να τοποθετήσουμε ταυτόχρονα θερμομόνωση και με το ίδιο υλικό να κατασκευάσουμε τη στρώση κλίσης απορροής των υδάτων, η οποία ούτως ή άλλως είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση της στεγανοποίησης. Έτσι, από μόνο του είναι ένα υλικό που σε πάχος μόλις 13 cm εξασφαλίζει την επιθυμητή θερμική αντίσταση  R>1,8 m2K/W και το μέγιστο της επιδότησης με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο, γιατί αντικαθιστά δύο ακριβότερα υλικά που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα: δηλαδή τις μονωτικές πλάκες και την τσιμεντοκονία για τις κλίσεις.

Από την πρόσθετη επιστημονική έρευνα σε αυτό τον τομέα, προέκυψαν τα «Best value for money»  καινοτόμα συστήματα θερμομόνωσης και στεγανοποίησης δώματος CARBOΝRG και CARBONRG PLUS. Η καινοτομία και μοναδικότητα των συστημάτων, αφενός προστατεύεται από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας,

αφετέρου επιβεβαιώνεται από σχετική μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα το CARBOΝRG (video) παρέχει εξοικονόμηση τουλάχιστον 41% για θέρμανση και 12% για ψύξη και αποτελείται από το θερμομονωτικό ελαφροσκυρόδεμα CARBOBETON μέσου πάχους άνω των 7 cm, το οποίο διαστρώνεται σε πλάκες από εξηλασμένη πολυστερίνη FIBRANxps πάχους 3 cm και τέλος στεγανοποιείται με ασφαλιστική ελαστομερή μεμβράνη SBS (-20ο C), βάρους 6 kg/m2 και με προστασία λευκής ψηφίδας. Στο CARBOΝRG PLUS (video) προστίθεται πάνω στο ασφαλτόπανο μια επιπλέον στρώση ανακλαστικής ψυχρής βαφής, καθιστώντας το  ιδανικό σύστημα για τα νότια κλίματα με μεγάλη ηλιοφάνεια, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση τουλάχιστον 38% για θέρμανση και 19% για ψύξη.

Τα παραπάνω συστήματα, από το 2010 που έχει θεσπιστεί ο ΚΕνΑΚ, λόγω ακριβώς της υψηλής τους απόδοσης υπό την φιλοσοφία «Best value for money», έχουν εφαρμοστεί σε χιλιάδες δώματα. Και σήμερα συνεχίζουν ακάθεκτα να αποτελούν best seller συστήματα μόνωσης δωμάτων σε όλη την Ελλάδα ακριβώς διότι αποτελούν μια έξυπνη, αλλά κυρίως, μια ασφαλή επιλογή αν κάποιος επιθυμεί με σιγουριά να ενταχθεί στα προγράμματα «Εξοικονομώ».

 

 

 

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής