Klimatistiko Monosi New

Χρήσιμη η επιδότηση αλλαγής κλιματιστικού, αλλά ανούσια αν δεν συνοδεύεται από ισχυρή θερμομόνωση

Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση αλλαγής κλιματιστικού με νέα καλύτερης απόδοσης, που έχουν μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, είναι μια πολύ καλή δράση προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και της μείωσης του κόστους ψύξης. Ωστόσο δεν θα πρέπει να υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως με ένα νέο κλιματιστικό ο λογαριασμός του ρεύματος θα είναι πολύ χαμηλότερος, αν στο σπίτι μας δεν έχει προηγουμένως τοποθετηθεί και μια καλή θερμομόνωση. Εάν για παράδειγμα έχουμε μια μη μονωμένη κατοικία και οι ανάγκες σε ψυκτικά φορτία είναι πολύ υψηλές, με την αντικατάσταση του κλιματιστικού και χωρίς θερμομόνωση, οι ανάγκες σε ψυκτικά φορτία θα συνεχίσουν να είναι το ίδιο υψηλές, με το όποιο οικονομικό όφελος να είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Κλιματική αλλαγή και θερμομόνωση

Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ειδικά στην νότια Ευρώπη, αποτελεί σημαντική παράμετρος του αστικού μικροκλίματος, μετατρέποντας τα αστικά κέντρα το Καλοκαίρι σε περιοχές ακραία υψηλών θερμοκρασιών. Απορροφητικά υλικά όπως η άσφαλτος, το μπετόν καθώς και η συνεισφορά θερμότητας από τα αυτοκίνητα, καθιστούν το αστικό περιβάλλον υπέρθερμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετατρέπει τη διαβίωση στα διαμερίσματα εξαιρετικά δυσχερή, με τη χρήση του κλιματιστικού απαραίτητη ακόμα και όταν δεν έχουμε καύσωνα. Υπό αυτές τις συνθήκες και με τα πλέον σύγχρονα και αποδοτικά κλιματιστικά η κατανάλωση ενέργειας δεν μπορεί να περιοριστεί ικανοποιητικά, αν δεν υπάρχει παράλληλα ισχυρή θερμομόνωση στο κέλυφος και την οροφή της κατοικίας, ώστε να εμποδίσει το εξωτερικό θερμοκρασιακό κύμα να εισέλθει στο σπίτι μας.

Είναι σημαντικό λοιπόν να τονιστεί ότι η επιδότηση αλλαγής κλιματιστικού δεν μειώνει σημαντικά τις ενεργειακές απαιτήσεις. Οι ενεργειακές απαιτήσεις μειώνονται μόνο με τη θερμομόνωση. Για παράδειγμα σε ένα μη μονωμένο δομικό στοιχείο (τοίχος ή οροφή) επειδή υπάρχει σημαντική ποσότητα αποθηκευμένης θερμότητας, για να πέσει η θερμοκρασία του τοίχου ή της οροφής στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, με τη χρήση κλιματισμού θα διαρκέσει περίπου 4-6 ώρες, ενώ εάν είχαμε ισχυρή θερμομόνωση αυτό θα διαρκούσε μόλις 1 ώρα. Επίσης, το μη μονωμένο δομικό στοιχείο έχει 2,5 – 3,2 φορές περισσότερες ψυκτικές απώλειες από τον μονωμένο, γεγονός που έχει επίπτωση όχι μόνο στην άσκοπη σπατάλη ενέργειας αλλά και στην διάρκεια ζωής του κλιματιστικού που αναγκάζεται να λειτουργεί πολλαπλάσιο χρόνο για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Εξασφαλίστε την ποιότητα διαβίωσης σας

Αλλά ούτε ένα νέο κλιματιστικό από μόνο του βελτιώνει την πραγματική ποιότητα διαβίωσης. Η ποιότητα διαβίωσης είναι συνάρτηση πάλι της θερμομόνωσης. Για παράδειγμα η ύπαρξη κλιματιστικού σε ένα διαμέρισμα τελευταίου ορόφου δεν είναι αρκετή για να περιορίσει το ισχυρό θερμικό κύμα που ακτινοβολεί η μη επαρκώς θερμομονωμένη πλάκα της οροφής. Στην περίπτωση αυτή το κλιματιστικό μπορεί να δαπανά σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας για να ψύξει τον χώρο, ωστόσο η πυρακτωμένη πλάκα πάνω από τα κεφάλια μας ακτινοβολεί σημαντικά ποσά ενέργειας στο εσωτερικό δημιουργώντας μια δυσάρεστη αίσθηση.

Αναφορικά λοιπόν με τη θερμική προστασία το Καλοκαίρι το κλιματιστικό έχει σημαντικό ρόλο καθώς ρυθμίζει τη θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο, ωστόσο τα προσδοκόμενα οφέλη στην οικονομία και την ποιότητα διαβίωσης επιτυγχάνονται μόνο όταν παράλληλα με την αντικατάσταση του παλιού κλιματιστικού φροντίσουμε να θερμομονώσουμε επαρκώς την κατοικία μας.

Σήμερα στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμιση των κατοικιών κορυφαία θέσει κατέχει η εταιρία KGreen του Ομίλου Κριμάτογλου. Η εταιρία με ένα πλήρες πακέτο μονώσεων σε δώματα και θερμοπροσόψεις εξασφαλίζει την θερμική προστασία που δίνει πραγματικό νόημα και ουσία στην επιδότηση αλλαγής κλιματιστικού.

 

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής