Monosi Domatos

Μια δύσκολη εξίσωση για δυνατούς λύτες: Μόνωση Δώματος και Υγροθερμική Επίλυση

 

Καθημερινά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εκατοντάδες έργα μόνωσης στις ταράτσες. Η βασική απαίτηση των ιδιοκτητών είναι η επίλυση προβλημάτων θερμομόνωσης και στεγανοποίησης. Οι εφαρμογές είναι γεγονός πως εκτελούνται από συνεργεία μόνωσης με σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ τους ως προς την τεχνική κατάρτιση για το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά από τα έργα που εκτελούνται σήμερα δεν είναι παρά ανακατασκευές αποτυχημένων μονώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε παρελθόντα χρόνο από ανεπαρκώς καταρτισμένους τεχνίτες. Δυστυχώς, το πρόβλημα αυτό με την πάροδο των ετών αντί να περιοριστεί αντίθετα φαίνεται να διογκώνεται. Αιτίες αποτέλεσαν η οικονομική κρίση και η σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που έσπρωξαν πολλούς επαγγελματίες που έχασαν την δουλεία τους, όπως απλοί σοβατζήδες, κτίστες, ελαιοχρωματιστές, πλακάδες, ξυλουργοί  ακόμα και υδραυλικοί, να στραφούν στις εργασίες μόνωσης, εφαρμόζοντας δυστυχώς στους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες απίστευτες «πατέντες» μόνωσης.

Η μόνωση ενός δώματος είναι μια από της πλέον δύσκολες τεχνικές εργασίες που απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία σε επίπεδο δομικής φυσικής και κανονισμών. Δεν αρκεί μόνο η επιλογή καλών και ακριβών μονωτικών υλικών, σημαντικό ρόλο για την επίτευξη μιας αποδοτικής και αποτελεσματικής μόνωσης σε βάθος ετών αποτελεί η διαστρωμάτωση των υλικών. Σε αντίθεση με αυτό που γνωρίζει ένας απλός ιδιοκτήτης, ότι δηλαδή η μόνωση του δώματος είναι η συνδυαστική επίλυση του προβλήματος της θερμομόνωσης και στεγανοποίησης, ένας καταρτισμένος μονωτής μπορεί να αντιληφθεί πως αυτό δεν αρκεί, αλλά απαιτείται και η υγρομετρική επίλυση η οποία έχει να κάνει με την διαχείριση των υδρατμών (υγρομετρικό φορτίο) που παράγεται στον εσωτερικό χώρο. Μη επαρκής επίλυση του προβλήματος είναι η αιτία αποκόλλησης και αστοχίας στεγανοποιητικών μεμβρανών, συμπύκνωση υδρατμών εντός των θερμομονωτικών υλικών και περιορισμό της απόδοσης τους, ακόμη και διάβρωση του φέροντος οργανισμού αρχικά με ενανθράκωση του σκυροδέματος και εν συνεχεία με γαλβανική οξείδωση του οπλισμού. Η συνθετότητα μάλιστα και ο τρόπος διαχείρισης μεταβάλλεται ανάλογα με την χρήση του κτιρίου και το παραγόμενο υγρομετρικό φορτίο. Άλλη διαστρωμάτωση απαιτείται π.χ. στο δώμα μιας απλής κατοικίας και άλλη στο δώμα μιας βιομηχανικής κουζίνας που παράγει υδρατμούς.

Προχωρώντας ακόμα πιο πέρα, στον τομέα της επιλογής και εφαρμογής των υλικών και εδώ τα πράγματα δεν είναι απλά. Δεν αρκεί ένα φλόγιστρο για να κολλήσω μια απλή ασφαλτική μεμβράνη όπως να ‘ναι, ούτε μια βούρτσα απλά για να επαλείψω ένα στεγανοποιητικό, δεν έχουν όλα τα θερμομονωτικά την ίδια συμπεριφορά στην υγρασία, ούτε και τις μηχανικές αντοχές για τον τύπο του δώματος που θα κατασκευάσω. Η επιλογή των υλικών γίνεται με βάση ειδικά πρότυπα και κανονισμούς όπως άλλωστε και η εφαρμογή τους καθορίζεται και αυτή από αντίστοιχα πρότυπα. Το συνεργείο μόνωσης πρέπει να έχει περάσει ειδικό σχολείο και να έχει πιστοποιηθεί για τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες εκτελέσεις των συγκεκριμένων εργασιών.

Όσο και αν αυτά φαντάζουν σε πολλούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δηλαδή το να βρει κάποιος ένα συνεργείο που να πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές, εντούτοις ναι, υπάρχουν τέτοια συνεργεία και βεβαίως αυτά τα συνεργεία είναι και τα πιο οικονομικά. Προφανώς είναι και τα πιο οικονομικά αφού η επιλογή ενός «φτηνού» συνεργείου σήμερα που δεν πληροί τις ανωτέρω προδιαγραφές είναι βέβαιο πως αύριο θα μας στοιχίσει πολύ παραπάνω όταν θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε ξανά από την αρχή για μια δουλεία που ήδη πληρώσαμε και απέτυχε.

Η KGreen του Ομίλου Κριμάτογλου με εμπειρία πάνω από 50 χρόνια στην διεκπεραίωση απαιτητικών έργων μόνωσης, με εκατοντάδες έργα σε όλη την Ελλάδα αποτελεί μια συνειδητή επιλογή στη μόνωση δωμάτων. Το τεχνικό προσωπικό της είναι πιστοποιημένο κατά EN ISO 17024 για τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες κατασκευής έργων μόνωσης, σύμφωνα με τα Ελληνικά Τεχνικά Πρότυπα και Κανονισμούς, τόσο από τους διαπιστευμένους φορείς του ΕΣΥΔ (Εθνικό Συστήμα Διαπίστευσης), TUV AUSTRIA (Technischer Überwachungs Verein Austria) και DQS (Deutsche Gesellschaftzur Zertifizierung von Management Systemen), όσο και από τον εγκυρότερο Γερμανικό Οργανισμό DIN (Deutsches Institut fuer Normung).

Η KGreen εφαρμόζει το πιο ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου ποιότητας στις μονώσεις της. Για τις εργασίες μονώσεων χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο πιστοποιημένα με CE προϊόντα και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ΕΝ ISO 9001, Σύστημα Διαχείρισης της Ενέργειας ISO 50001, Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001 και Σύστημα Διαχείρισης Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία OHSAS 18001.

logo kgreen

Ποιότητα & πιστοποίηση κατασκευής